Концепцията за реформа в МВР е готова и предстои да бъде внесена в парламента

Бъчварова и временният посланик на САЩ Мартина Стронг на официалното откриване на сградата на Обединените сили за противодействие на наркотиците. Сн.: БГНЕС

Концепцията за реформа във вътрешното министерство е готова и предстои да бъде внесена в парламента под формата на проект за промени в Закона за МВР (ЗМВР), обяви в четвъртък силовият вицепремиер Румяна Бъчварова с уточнението, че внесеният м.г. законопроект е бил изтеглен, за да бъдат включени в него допълнителни предложения.

"Затова предпочетохме да внесем всички промени наведнъж, макар и с това оттегляне, за да можем оттук нататък да работим по-бързо и ефективно", каза Бъчварова.

Тя изрази и надежда скоро да бъдат представени и седемте направления, изготвени от ведомството, в които ще се развиват промените в МВР и гарантира, че административната реформа ще бъде продължена.

Както е известно, идеята на управляващите е да извадят всички административни услуги от силовото ведомство, обособявайки ги в ново държавно предприятия. Така се предвижда да се намалят разходите, а приходите от въпросните услуги да влизат директнов МВР, а не в държавния бюджет, както бе досега.

По отношение на отменената от Бъчварова заповед за забрана на даренията в министерството, тя коментира, че миналата година МВР е получило 2 400 000 лева от международни дарения. Част от тях са били отделени за изграждането на сградата на Обединените сили за противодействие на наркотиците, която министърът откри в четвъртък.

На откриването освен Бъчварова, присъстваха и главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, временно управляващият посолството на САЩ в София Мартина Стронг и Кайл Уилямсън – регионален директор на ДЕА за страните от Средния Изток и Балканите.

"През годините ГДПБОП се е утвърдил като значим партньор в борбата срещу организираната престъпност, включително и срещу трафика и търговията на наркотици. Един от основните ни партньори е ДЕА. Това сътрудничество има дълбоки връзки", заяви Спиридонов по време на откриването.

По думите му, заради доброто сътрудничество между двете държави ДЕА е открила офис през 2012 г. в България. Изграждането на новооткритата сграда е струвало около 2 млн. долара, информира шефът на ГДБОП.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?