Концерн смята да вложи 100 млн. евро в български завод за биогорива

Възможностите да инвестира 100 млн. евро в изграждането на завод за биогорива в България проучва германският концерн "Вербио АГ". Това стана ясно след среща в понеделник на изпълнителния директор на компанията Клаус Заутер с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Компанията търси подходящ терен за инвестицията си, като очакванията са той да е в близост до пристанище. Димитров е предложил като вариант регионът на Варна, където е областен лидер на БСП и от където бе избран за народен представител.

Плановете на "Вербио" са в бъдещата фабрика да се произвежда едновременно биодизел и биоетанол. Вероятно компанията ще кандидатства за първи клас инвеститор в България. Партньор на концерна у нас е фирма "Евроетил" АД, която е първата, произвеждаща биоетанол в страната, и има предприятие край Алфатар, област Силистра. Фирмата планира да разшири мощностите си от 10 млн. л годишно в момента на 40 млн. л. Очаква се това да стане в началото на следващата година.

"Вербио" има няколко завода за биодизел и за биоетанол в Германия. Общият им производствен капацитет надхвърля 700 000 тона на година, или 2 100 000 литра на ден. От тях 400 000 тона са биодизел и 300 000 тона - биоетанол.

Дружеството развива бизнес и в областта на възобновяемите енергийни източници. Концернът притежава 120-мегаватова вятърна електроцентрала в Германия.

Споделяне

Още от Бизнес