Концернът "Еърбъс" е разследван за измами и корупция

Концернът "Еърбъс" е разследван за измами и корупция

Властите във Великобритания са започнали разследване на "измама, подкупи и корупция" при продажбата на самолетите на най-големия авиоконцерн в Европа  "Еърбъс груп", съобщиха световните информационни агенция в понеделник. Съмненията са, че компанията е използвала нелегални практики при продажбата на пътнически самолети.

Уликите са открити от британската Агенция за борба с измамите, която е видяла несъответствия в декларациите на търговските посредници, използвани от компанията при сделките по продажба на самолетите.

"Еърбъс" е била информирана за започналото разследване и излезе с изявление, че оказва сътрудничество на властите.

Малко след това френските и немските власти също са спрели т.нар. "експортни кредити" за производителя на самолета, което ограничава достъпа на авиокомпанията до търговски фондове.

Подкрепяните от съответните правителства агенции за експортно кредитиране предоставят финансиране за някои сделки със самолети на "Еърбъс", за да спомогнат за насърчаване на износа. Те дават и лесен достъп на авиокомпанията до търговско кредитиране.

В понеделник британската агенция за експортно финансиране изрази надеждата си, че разследването ще приключи бързо. Ръководството на "Еърбъс" обяви, че очаква финансова подкрепа за износа на нейна продукция да бъде възстановена преди края на годината.

Това е вторият път, когато британските власти започват разследване срещу концерна. През Агенцията за борба разследваше сделки за 3.3 млрд. долара  на поделението на "Еърбъс" в Саудитска Арабия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?