Концернът Ер Ве Е обмислял да напусне проекта "Набуко”

Концернът Ер Ве Е обмислял да напусне проекта "Набуко”

Един от най-големите германски енергийни концерни Ер Ве Е (RWE) разглежда възможността да излезе от проекта Набуко, който предвижда пренос на природен газ от каспийския регион до Европа, предаде ИТАР-ТАСС. Руската агенция се позовава на публикация в германския в. "Шпигел", който е получила потвърждение и от източник от компанията.

Изданието пише, че Ер Ве Е разглежда варианта за изтегляне от проекта Набуко заради това, че неговата стойност на практика се е удвоила от 8 милиарда евро на 15 милиарда евро и че няма никакви перспективи за сключване на договори за доставка на природен газ с Азербайджан и Туркменистан. Така, че компанията сега поверявала дали са в сила търговските и стратегическите нужди от този проект, пише германското издание, като се позовава на източник от компанията.

Окончателно решение по въпроса обаче все още не е взето.

В края на април официален представител на австрийскияконцерн О Ем Ви (OMV), който се явява един от членовете наконсорциума за строителството по проекта на Набуко, съобщи, чегазопроводът може да се окаже доста по-къс от предвиденото иможе да се простира само от турско-българската граница доАвстрия.

По-рано пък премиерът на Унгария Виктор Орбан съобщи, че унгарската енергийна компания МОЛ (MOL) може да се оттегли от проекта или да ограничи сериозно участието си в него.

Съгласно първоначалния план за газопровода, транспортирането на природен газ трябваше да се осъществява от каспийския регион до европейските страни, като се заобиколи Русия и се премине през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Газопроводът трябваше да е с дължина от 4000 километра.

Строителството на газопровода е планирано да започне през 2013 г. Доставките на гориво по него би трябвало да започнат 2017 г.

В консорциума по реализацията на проекта влизат австрийската О Ем Ви (OMV), унгарската МОЛ (MOL), българската Булгаргаз, румънската Трансгаз (Transgaz), турската БОТАШ (BOTAS) и германската Ер Ве Е (RWE).

На форум в София в петък стана ясно, че "Набуко" изглежда ще стане продължение на Трансанадолския газопровод TANAP (ТАНАП), който се предвижда да замени турското трасе от европейския проект. Все повече привърженици набирала идеята за преработване на проекта "Набуко" в по-късия му вариант "Набуко-Запад", който да се захранва от ТАНАП и да тръгва от българската граница край Ямбол, през Шумен, Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца през Румъния и Унгария до Австрия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес