Концерт на майсторския клас на маестро Валентин Пейчинов в Борисовата градина

Валентин Пейчинов

Почитателите на операта ще могат да се насладят на концерта на международния майсторски клас на маестро Валентин Пейчинов на откритата сцена на Борисовата градина в четвъртък – 3 август от 19:30 часа, съобщиха организаторите.

Гала концертите на майсторския му клас, който се провежда за четвърта поредна година, са безплатни и са част от Софийските музикални седмици.

Изпълнителите са от Австрия, Америка, България, Франция, Перу и Полша. Те ще представят арии из популярни опери и класически произведения, поп и джаз евъргрийни, както и обичани песни от националния ни фолклор.

Световноизвестният бас Валентин Пейчинов живее и твори в Ню Йорк повече от 30 години.

През 2000 г. той става солист на Метрополитън опера. От 2013 г. всяко лято се връща в България, за да обучава певци и актьори на вокална техника и интерпретации от всички жанрове - класическо пеене, поп и джаз, бродуей, госпъл и говор, както и дикция за певци на различни певчески езици и подготовка за конкурси.

Жителите и гостите на София, Созопол, Бургас, Варна и Обзор ще имат възможност да се насладят на вокалните умения на курсистите, които ще зарадват българската публика с оперно, джаз и поп пеене, както и български фолклор и народни мотиви.

"Завръщането в България кара душата ми пее", казва маестро Пейчинов. "София е десерт, който не мога да дочакам за накрая. Щастлив съм, че мога да покажа на курсистите не само техники в пеенето, но и страната, в която съм роден, прекрасните места по Черноморието и невероятна публика, която винаги ги очаква с голямо нетърпение", допълва той.

Концертите започват от откритата сцена на Борисовата градина на 3 август и продължават по Черноморието – в амфитетъра на курортно селище "Света Марина" в Созопол (6 август), Морското казино на Бургас (7 август), амфитеатъра на Обозр (9 август) и завършват във Варна (10 август). Всички концерти са с начало 19:30 часа.

Валентин Пейчинов е роден и израснал в София. Фамилията му прави препратка към небезизвестния Августин Пейнчинов, с когото освен роднинска връзка ги свърза и любовта към музиката. Именно Августин Пейчинов помага на бъдещия маестро в първите му години в Голямата ябълка.

"Никога няма да забравя какво направи той за мен. Когато вече стъпих на краката си, взех семейството си в Америка, защото можех да се грижа за тях. Синът ми носи неговото име – Августин", споделя Валентин Пейчинов.

Той завършва Българската Държавна консерватория със златен медал, след което се присъединява към Американския оперен център при музикалното училище

"Джулиард" (American Opera Center of The Juilliard School of Music) по препоръка на известния италиански композитор Карло Меноти . След като се установява в САЩ, той участва в редица оперни продукции.

През 2000 г. Валентин Пейчинов става солист на Метрополитън опера. Той е приет много добре от критиката и получава множество положителни отзиви за ролите си на Атила , Базилио , Енрико VIII, Летящият холандец, Мефистофел, Мустафа, Пагано, Филип II, Прочида, Рамфис, крал Рене и други.

Скоро след това участва като солист в световна премиера на 13- та симфония на Шостакович "Бабин Яр " в Ню Йорк, по повод отбелязването на 65-ата годишнина от клането в Бабин Яр – пролом край Киев, където по времето на Втората световна война са избити десетки хиляди евреи от нацистите. В. "Ню Йорк Таймс" определя изпълнението му като "зашеметяващо".

Като педагог и поддръжник на певчески таланти маестро Пейчинов той създава собствено вокално студио в Ню Йорк, за да предаде опита си на изпълнители от цял свят.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?