Концертът на "Пайнер" в Античния театър в Пловдив под въпрос

Концертът на "Пайнер" в Античния театър в Пловдив под въпрос

На този етап няма окончателно решение дали концертите на "Пайнер" по случай 25-тата годишнина на музикалната компания ще се състоят на сцената на Античния театър в Пловдив. Това се казва в съобщение на компанията, публикувано на сайта ѝ.

В същото време сайтът plovdiv24.bg съобщи, че след остра обществена реакция община Пловдив е преосмислила решението си и е отказа на музикалната компания да направи концертите на сцената на Античния театър.

Официално съобщение от община Пловдив по въпроса няма. Първоначално местната власт разреши на най-мощната българска музикална фирма, която продуцира и издава предимно чалга музика, да празнува три поредни вечери четвъртвековния си юбилей в Античния театър.

"Пайнер" бяха наели сцената за 2, 3 и 4 юни срещу 2880 лева с ДДС на вечер. Очакваше се в проявата да се включат над 30 изпълнители с най-големите си хитове.

"Звездите на телевизия "Планета" и "Планета HD" вече подготвят своето представяне, с което да впечатлят пловдивчани и всички гости на града, избран за Европейска столица на културата през 2019 година", се казваше в съобщение на "Пайнер".

След острата обществена реакция в общината се провело извънредно събрание, на което било взето решение да се предложи друга сцена за попфолка – на стадион или на Летния театър на Бунарджика. От кметството са решили, че ако "Пайнер" не изберат някоя от новите арени, техен концерт в Пловдив няма да има, пише plovdiv24.bg.

Две седмици след чалга концертите на античната сцена започва традиционният фестивал OPERA OPEN, който е наследник на Вердиевия фестивал. Очаква се той да събере повече от 10 хиляди посетители, по думите на зам.-кмета Стефан Стоянов. По думите му събитието на Античния театър е важно и за развитието на културния туризъм в Пловдив.

Новото име на световната оперна сцена Орлин Атанасов ще открие фестивала на 19 юни. На 26 юни пък е премиерата на "Кармен", която е дело на международен екип от Испания, Италия и САЩ.

В афиша са включени още известните опери на Верди - "Трубадур" и "Аида". За OPERA OPEN 2015 ще гостуват и солисти от Арена Ди Верона, Ла Скала, Болшой театър и Метрополитън.

За първи път Пловдивска опера ще въведе през лятото и съпътстваща музикална програма OPERA OPEN Light, която ще бъде представена на различни открити пространства в Пловдив.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество