Концерти, изложби и затегната сигурност за откриването на Пловдив 2019

Концерти, изложби и затегната сигурност за откриването на Пловдив 2019

Изложби, концерти, театрални постановки, кино и спектакълът "Ние сме всички цветове". Това включва програмата по откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г.

Всичко това е съпътствано от затваряне на центъра на града за коли, сериозни мерки за сигурност и козметични подобрения в центъра на града.

Официалните събития започват на 11 януари, а шоуто за откриването ще е от 19 часа на 12 януари. Очаква се то да бъде посетено от между 30 000 и 50 000 души.

Част от изложбите, които официално ще са достъпни за зрители от петък, вече са подредени. Загражденията от площад "Централен", който е в ремонт, са премахнати, а на тяхно място е сложено логото на Пловдив 2019, което би трябвало да отвлича вниманието от изпочупените плочки наоколо.


Кметът на Пловдив Иван Тотев и хора от екипа му се снимат под логото на Пловдив 2019 и пред прикритата с плакат сграда на бившия Партиен дом. Сн. БНР

Сградата на бившия Партиен дом, за която има идеи да бъде съборена, пък в четвъртък беше скрита зад огромен плакат с отличителните знаци на културната столица.

Програмата

В първия ден на откриващия уикенд - 11 януари, събитията са на 10 места из града. Изложбата "ДИМ. Истории за тютюна" може да бъде видяна в едно от обновените пространства в Тютюневия град, въпреки че едни от най-хубавите сгради на складовете в остават полуразрушени. Тяхната история е на фокуса на изложбата в пространството "Склад", където е и централата на фондацията "Пловдив 2019".


В "Склад" може да бъде видяна изложбата "ДИМ. Истории за тютюна". Сн. БГНЕС

Експозицията включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия.


Сн. БГНЕС

В Регионалния етнографски музей ще бъде открита изложбата "Песента на дървото". Експозицията представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.).

В първия ден от откриващия уикенд музикалната програма "Капана 2019. НАЧАЛОТО" представя изпълнения на живо на изявени съвременни български изпълнители на открита сцена "Ядрото".

Театралният спектакъл "Евридика в подземния свят” ще се играе на сцената на Пловдивския драматичен театър.

На 12 януари основното събитие е концертът "Ние сме всички цветове". За него на сцената ще излязат над 1500 участници от България и чужбина. Според организаторите те ще пресъздадат "мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на "Пловдив 2019" и на тяхното свързване под мотото "Заедно". Сцената за събитието е на бул. "Цар Борис ІІІ Обединител", а програмата започва в 19 часа в събота.


Сцената за откриващия концерт е готова и на нея от дни се правят репетиции. Заради кулата един от централните булеварди в града е затворен от края на миналата година и ще остане непроходим до 17 януари. Сн. БГНЕС

Повече за програмата може да видите тук.

Мерки за сигурност

Заради мащабния концерт мерките за сигурност ще бъдат засилени. От МВР съобщиха, че със заповед на министъра Младен Маринов е създаден оперативен щаб, който да ръководи силите, ангажирани в опазването на реда.

На 12 януари за сигурността ще са ангажирани служители от областната дирекция на МВР, на жандармерията и подразделенията на "Специализирани полицейски сили" в София и Пловдив.

Местата за зрителите ще бъдат оградени, а хората ще влизат през 23 пропускателни пункта. На тях ще се извършват щателни проверки. Няма да се пускат хора в нетрезво състояние или такива с маски. Забранено е носенето на оръжие или опасни предмети, както и внасянето на пиротехника. За да се избегнат затруднения и забавяне на проверките, е препоръчително хората да не се носят обемисти багажи и ненужни предмети. Нарушители или зрители, които с поведението си пречат за провеждане на събитието, ще бъдат отстранявани незабавно.


Светлинно шоу на фасадата на сградата на община Пловдив е част от програмата по откриването. Сн. Фондация "Пловдив 2019"

Забранено е и заснемането на събитието с дронове. Такива ще може да ползва само телевизията с права за пряко излъчване.

При охраната на обществения ред ще се използва видеонаблюдение.

От общината са наели и частна охранителна фирма за опазването на реда.

"С оглед ненарушаване на мерките за сигурност по време на откриващия спектакъл е препоръчително живущите в близост да го наблюдават при затворени прозорци на домовете си", пише в съобщението на МВР. В четвъртък сутринта по входовете на близките блокове бяха залепени забрани от МВР хората да не излизат по терасите и да не отварят прозорците си и да не снимат концерта със светкавици. По-късно от общината обясниха, че тази забрана е отменена и хората спокойно могат да гледат спектакъла от домовете си.

Транспортна блокада

В събота центърът на града ще бъде затворен за коли. Само живеещите в района ще могат да влизат и излизат от него с автомобилите си. Останалите зрители на спектакъла трябва да стигнат до мястото на събитието пеша или с градски транспорт. Колите ще могат да се оставят на няколко буферни паркинга - при Панаира, при зала "Колодрума" и при стадион "Пловдив". Те ще са безплатни. В Панаира ще има и платен паркинг.

Полицаи ще насочват хората къде да спрат колите си.

Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 г. заедно с италианския град Матера. Официалното откриване в Матера е на 19 януари. Мотото на града е "Отворено бъдеще".


Матера е Европейска столица на културата заедно с Пловдив.

За откриването в Матера се организира уличен фестивал. 2019 музиканти от различни държави ще свирят по улиците на града, а вечерта ще се съберат за откриващия концерт. В рамките на програмата влиза и светлинно шоу.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество