Концесии и обществени поръчки в транспорта ще се контролират от граждански сдружения

Представители на неправителствени организации ще наблюдават процедурите по отдаване на обществени поръчки и концесии, възлагани от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Това се регламентира с подписания във вторник от транспортния министър Александър Цветков Меморандум за сътрудничество с дружество "Обединени сдружения за граждански контрол".То се председателства от Цветан Ночев и включва 26 неправителствени организации от почти всички области на обществения живот с над 2000 членове.

С меморандума се установяват ясни и ефективни правила за взаимодействие между неправителствените организации и МТИТС, както целта е да се повиши общественото

доверие към ведомството и да бъде засилен гражданският контрол. Двете страни ще обменят информации и ще имат редовни срещи. Представители на сдруженията ще контролират процедурите за възлагане и изпълнение на обществени поръчки и концесии. По този начин ще се осигури по-голяма ефективност при изразходването на бюджетни и извънбюджетни средства, посочи министър Цветков.

Първите обществени поръчки, които ще се наблюдават от НПО-тата са тези по Оперативна програма "Транспорт" за рехабилитация на жп линията София – Пловдив, Пловдив – Бургас, както и за изграждането на речна информационна система.

Министър Цветков каза още, че следващата седмица ведомството му ще представи концесионната си стратегия.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?