Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Концесии за строителство и услуги стават "вечни"

Въвеждат се "гъвкави" процедури – с договаряне и състезателен диалог

1 коментар
Концесии за строителство и услуги стават "вечни"

Концесиите за строителство и услуги ще може да се сключват за дълъг период от време, а не както е в момента до 35 години, предвижда новият Закон за концесиите, обявен за обществено обсъждане.

Въвежда се също нов вид концесия за ползване с максимален срок от 25 години, както и две нови "гъвкави" процедури за отдаване на концесия – състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог. Те ще дадат възможност за подобряване на първоначалната оферта, каквато в момента няма чрез откритата процедура.

Неотдавна транспортният министър Ивайло Московски съобщи за предстоящите "вечни" концесии и каза, че именно по този модел ще е процедурата за летище "София", от която се очаква в бюджета да влязат над 600 млн. лв.

Новият закон ще обедини два действащи в момента – за концесиите и за публично-частното партньорство. Той отразява влязлата в сила новата европейска директива за концесиите. Отделно ще бъдат направени промени в над 30 други закони.

Новият закон няма да се отнася за концесиите за подземни богатства.

Целта е привличане на частни инвеститори, за да се осигури "висококачествени и достъпни инфраструктура и услуги", се посочва в мотивите. Това ще става на базата на партньорство между държавата, бизнеса и обществото при "най-добро съотношение на качество и цена". Администрацията пък ще се освободи от несвойствени дейности.

На концесия ще могат да се отдават магистрали, пристанища, летища, мостове, стадиони, спортни зали, културни институти и други. Предоставянето на услуги в сферата на здравеопазването, образованието, културата също могат да са обект на концесия.

До момента страната ни има успешен опит единствено с отдаването на концесия на пристанища и летища. Водната концесия на София се оказа катастрофа, а първата работа на настоящия премиер и бивш кмет на София Бойко Борисов беше да развали концесията за чистенето на столицата с фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка, който обаче в последните години отново стана "абонат" на обществени поръчки.

Министри и кметове пряко ще възлагат концесиите

Новото законодателно решение е, че концесиите ще се възлагат пряко от министри и кметове на общини, а досегашните концеденти – Министерският съвет и общинските съвети, ще одобряват основните актове, свързани с възлагането и изпълнението на концесиите – откриването на процедура, изменението и прекратяването на концесионен договор.

По този начин се засилва оперативната самостоятелност на министрите и на кметовете, свързани с възлагането на строителство и на услуги. С одобряването на концесиите от правителството и общинските съвети пък се осигурява контрол и се гарантира защитата на обществения интерес, пише в мотивите.

"Вечни" концесии за строителство и услуги

Въвеждат се три вида концесии – за строителство, за услуги и новата възможност за ползване на държавна и общинска собственост.

При концесията за строителство частният инвеститор получава правото да изгради обекта и да го експлоатира като поеме оперативния риск.

При концесията за услуги частният инвеститор поема управлението на услуги от обществен интерес срещу приходите от предоставянето им, за което поема и оперативния риск. Строителството също може да бъде дадено като концесия за услуга.

Бъдещите концесионери ще печелят от експлоатацията на обекта и събирането на такси за предоставените услуги.

Плащане от концедента към концесионера може да има при т.нар. несамофинансиращи се дейности, когато за предоставяните от концесионера услуги не се дължат преки плащания от потребители или от други лица, както и когато се дължат такива плащания, но не е предвидено концесионерът да ги получава.

Извън случаите на несамофинансиращи се концесии концедентът следва да извършва плащания към концесионера, когато в резултат на регулирани цени потребителите заплащат само част от действителните разходи по предоставяне на услугата. В първия случай концедентът заплаща цялото възнаграждение, а във втория – част от възнаграждението, определена с договора. Предвидено е окончателната цена на плащането да бъде функция от качеството на предоставяните услуги.

Срокът на тези два вида концесии може да бъде на практика неограничен.

"При определяне на максималния срок на концесията се отчита времето, необходимо за възвръщане на направените инвестиции и на разходите по експлоатация на строежа или услугите при прогнозирания икономически баланс, както и цената на услугите, които ще се предоставят. При определяне на максималния срок се отчита и всяка възможна опция и клауза за преразглеждане, ако допускат удължаване на срока. Максималният срок следва да е определен по начин, който да не води до ограничаване на конкуренцията" е записано в законопроекта.

Обяснението е, че евродирективата за концесиите не поставя изискване за определяне на максимален срок, който да е общ за всички концесии. Този подход е възприет за правилен, доколкото е налице неограничен кръг от строителство и услуги, които може да се възлагат чрез концесии и поставянето на общ максимален срок е възможно да създаде пречки за възлагането на концесии, които са с голям размер на инвестициите, поради което срокът за възвръщането им да е по-дълъг от законовия срок. В тези случаи концесионерът ще бъде ощетен, което предпоставя неуспешност на процедурата за възлагане на концесия, е посочено в мотивите.

Концесиите за ползване със срок до 25 години

С концесията за ползване се дава право на инвеститора да извършва стопанска дейност с обект собственост на държавата или на община, без да се възлага извършване на строителство или предоставяне на услуга от обществен интерес.

При концесиите за ползване концесионерът винаги дължи концесионно възнаграждение. То представлява дължимата от него престация за извършваната стопанска дейност в резултат на ползването на обекта - държавна или общинска собственост.

При този вид концесия максималният срок е определен на 25 години.

Гъвкави процедури за отдаване на концесия

Въвеждат се три процедури за отдаване на концесия – открита, състезателна процедура с договаряне и състезателен диалог.

В момента възлагането става само с открита процедура, но това ограничава възможността за постигане на най-доброто предложение, става ясно от мотивите.

С въвеждането на състезателна процедура с договаряне и състезателния диалог се дава възможност за "гъвкавост" при определяне на оптималните параметри на концесията. Това ще става чрез подобряване на първоначалната оферта по време на преговорите между двете страни, нещо което не може да стане при открита процедура.

Като пример за такава гъвкавост са дадени новаторски проекти, мащабни проекти за интегрирана транспортна инфраструктура, големи компютърни мрежи или проекти, включващи сложно и структурирано финансиране за прилагане на иновативни решения.

Предлага се Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, която през последните години няма работа, да поеме контрола върху изпълнението на концесионните договори. Кои точно договори ще следи ще стане ясно след одобряване на наредба от правителството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. roccotull
    #1

    Прилича ми нещо на средновековие, когато суверенът е раздавал имоти, превилегии и титли на васалите си за вечни времена: на тях, че и на наследниците им. Тогава по заслуги и по симпатии, сега чрез рушвети и шуробаджанащина.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.