Концесиите за чистотата в София остават

Концесиите за чистотата в София остават
С 22 гласа “за”, 22 гласа “против” и 8 въздържали се Столичният общински съвет (СОС) прекрати едномесечните препирни с концесията за чистотата на града и не прие прекратяването ѝ.

По време на близо двучасовите дебати ДСБ и БСП  се обявиха за прекратяване на договорите с “ДИТЦ”,“Волф” и “Чистота”, а останалите групи в СОС и кметът Бойко Борисов държаха да се изготви пълен анализ на контрактите с Румен Гайтански, по-известен като Вълка, и цената, която София трябва да плати, за да се отърве от неговите услуги.

Подобен момент съществуваше и в предложението на ДСБ, но след като то бе обединено в обща докладна с това на БСП, в крайна сметка бе отхвърлено.

Така на практика СОС даде зелена светлина на инвестиционния фонд “Екуест” да изкупи концесията, което бе договорено от столичния кмет Бойко Борисов.

По време на разискванията Борисов поиска СОС да направи временна комисия за анализ на концесията и впоследствие градските съветници сами да си вземат решение какво да се прави с Вълка.  

“Искам рисковете да бъдат споделени, а не ако започнат магарии с почистването на града, аз да нося отговорността!”, каза кметът.

От своя страна БСП обяви, че поема пълна отговорност за своето предложение за разваляне на договорите.

В същото време НДСВ се отметна от първоначалната си теза, че концесията трябва да бъде развалена и обяви, че е за въвеждане на GPS контрол. Главният секретар на общината Росен Желязков заяви, че само неяснотата около прекратяването на концесионните договори пречи да се въведе такъв контрол.

“От един месец имаме избран изпълнител, но не можем да сложим GPS-и на камионите на една фирма, с която договорите могат да бъдат прекратени”, добави Желязков.

Борисов съобщи, че тече проверка на Столичния инспекторат за крупно нарушение при фактурирането на дейностите по чистотата.

На следващото заседание се очаква Борисов и СДС отново да внесат предложение за анализ на концесията и евентуално след изготвянето на всички необходими документи тя отново да бъде поставена на обсъждане.

Коментарите на десните групи в СОС след гласуването бяха, че БСП всъщност е постигнала своята политическа цел с поставянето на концесионния въпрос, който е най-вече предизборен.

Веднага след гласуването в зала столичният кмет Бойко Борисов даде пресконференция, където в отговор на въпрос на Mediapool заяви, че в е възможно след вдигнатия медиен шум никой да не поиска да купи концесията от Вълка, дори и “Екуест”. Той обясни, че е говорил с четири инвестиционни фонда, включително и с този, който ще строи Дунав мост 2.

Борисов заяви за пореден път, че БСП и ДСБ са гласували по един и същи начин в ущърб на София. Той намекна, че по време на преговорите с фирмите за чистотата дори е имало заплахи към него, след като е поискал да въведе по-стриктен контрол.

Очаква се през следващите няколко дни шефът на столичния инспекторат Гален Ганчев да предостави доклад за нарушенията при фактурирането на дейностите по чистотата.

Споделяне

Още по темата

Още от България