Концесионерът иска с 20% по-скъпа вода в София

Преди да вземе решение, регулаторът ще прави с общината проверка на оператора

Концесионерът иска с 20% по-скъпа вода в София

Концесионерът на столичната ВиК-мрежа "Софийско вода" иска услугите му да поскъпнат с 20 на сто и кубик вода да струва 2.112 лв. без ДДС, съобщиха общински съветници от БСП и ВМРО, според които увеличението било одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и предстои обявяването му.

От регулатора обаче заявиха, че не са вземали подобно решение и преди то да бъде обсъдено комисията ще извърши съвместно с общината проверка на концесионера как си изпълнява досегашния инвестиционен план, след която ще прецени дали да се съгласи с исканото или каквото и да било повишаване на цената на водата в София.

Идния понеделник е планирана среща между представителите на КЕВР и общината, на която ще се уточни обхватът на проверката в "Софийска вода", какво ще включва тя и в какъв срок трябва да приключи, обясниха от регулатора пред Mediapool. Очаква се да бъде проверено как водното дружество, в което акционери са френската "Веолия" и Столичната община, спазва показателите, свързани с ценообразуването на водните услуги. Сред тях е качеството на питейната течност, честотата на прекъсването на доставките и изпълнението на одобрените от КЕВР инвестиции, чийто размер е част от цената на водата.

Тепърва предстои и одобрение на внесеното от концесионера допълнение към бизнес плана ѝ за развитие, заявиха от комисията

В средата на януари председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че вдигането на цените на водата ще започне от януари 2017 г. във връзка с одобрените от правителството нови наредби за качеството и за цените на ВиК услугите. По думите му това ще става с одобряването на новите 5-годишни бизнес планове на операторите. За София определения таван на "социално поносимата" цена на водата е 5.50 лв., но Иванов обясни, че тарифите ще са доста по-ниски от него.  В момента столичани плащат за кубик вода 1.763 лв. с ДДС.

От пресцентъра на "Софийска вода" отказаха информация с мотива, че следват определената от закона процедура.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е против увеличението на цената на водата. Това става ясно от отговора ѝ до общинския съветник от БСП Борис Цветков. В него тя напомня, че решенията се взимат от КЕВР.

Липсват каквито и да е основания за повишаване на цената на водата в София, защото "Софийска вода" не спазва бизнес-плана си и не е постигнала заложените в него показатели каза Карлос Контрера, председател на групата съветници "Патриоти за София", в която влизат ВМРО и "Атака". "Ние няма да допуснем подобно своеволие", допълни той.

"Софийска вода" е внесла предложението за поскъпването на цената на водата, без да бъдат уведомени Столичната община и Столичният общински съвет, което е "скандално", каза Контрера.

Това е станало в края на миналата година, като на 22 декември КЕВР е върнала поисканото от концесионера допълнение на бизнес плана му за уточнения по инвестиционната програма, като е поискал детайлна разбивка в какво са инвестирани средствата и за на правените ремонти. От тогава на страницата на КЕВР няма публикувано друго решение.

С писмо от декември 2015 г. Столична община е изискала от КЕВР пълна регулаторна проверка на "Софийска вода", като е обърнала внимание на комисията да прецени до колко концесионерът докладва за намаляване на загубите на вода и дали отчетените резултати по този показател са реални, се казва в отговора на Фандъкова до Борис Цветков.

Столичният кмет посочва, че в момента работна група води преговори за промени в договора с концесионера и привеждането му в съответствие с настъпилите промени в нормативната уредба и за по-добра защита на столичани.

В следващите няколко години "Софийска вода" ще инвестира предимно в центъра на столицата в подмяна на канализацията. Причината е, че тази канализационна мрежа е на възраст над 100 години и това е причина за чести аварии, става ясно от отговора на Фандъкова.

Иначе приоритет за общината продължава да бъде доизграждането на канализационната мрежа на София. Посочени са кварталите "Овча купел", Горна баня", "Модерно предградие", "Горубляне", "Симеоново", "Кръстова вада".

Контрера определи поведението на "Софийска вода" като махленско, като на шайка разбойници, които не се плашат от никого и от нищо. Представителите на френската компания "Веолия" – мажоритарен собственик на "Софийска вода", се изживяват като гаулайтери (партиен ръководител на германска област по времето на фашизма – б.ред) или губернатори в африканска колония, възмути се Контрера.

ВМРО отдавна настоява за прекратяване на договора с концесионера "Софийска вода", като партията събра и над 60 000 подписа за това.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес