Концесионерът на мина "Оброчище" платил част от борчовете към държавата и персонала

Концесионерът на мина "Оброчище" платил част от борчовете към държавата и персонала

Платени са част от дълговете към държавата  на концесионера на мангановата мина "Оброчище", чиято дейност бе спряна в началото на юни след стачка на миньори заради неплатени заплати. Идната седмица ще стане ясно дали фирмата "Евроманган" ще погаси и останалите си задължения, за да може да поднови работа, каза министърът на енергетиката  Теменужка Петкова пред БНР в неделя.

Концесионният договор с дружеството за добив на манган край варненското село Оброчище бе временно прекратен на 5 юни с мотива, че не са плащани такси за правото на дружеството да ползва подземните богатства. Тогава Петкова даде 14-дневен срок на "Евроманган" да плати 205 хил. лв. дължими и забавени концесионни възнаграждения за държавата. Мярката обаче бе възприета по-скоро като намаляване на социалното напрежение в мината, в която за последните три месеца имаше две гладни стачки с оставане на рудокопачи под земята.

Петкова обясни временното стопиране на концесионния договор  с това, че законовата възможност била използвана, за да може "Евроманган" да събере необходимия ресурс и да издължи своите задължения и към персонала.

"За радост, това се случи. Една част от задължението и към бюджета също е внесена. Това, което остава да бъде внесено и се надявам да стане факт в рамките на тази седмица, е да бъдат внесени още 80 000 евро в сметката на Министерството на енергетиката. С това ние ще изчистим окончателно нашите взаимоотношения. Ако тези средства не бъдат преведени по сметка на Министерство на енергетиката, аз ще бъда принудена да направя предложение за спиране на тази концесия", заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес