Концесионерът на плажа в Созопол отново вдига незаконно диги

Недоволни жители на града искат разваляне на договора, засега Министерството на туризма налага само санкции

Снимка: Архив

Концесионерът на централния плаж в Созопол - "Ауто Фактор", за втора поредна година издига пясъчни диги в нарушение на договора си за ползване на пясъчната ивиця. Този път дружеството е санкционирано със 7033 лв., съобщиха от Министерство на туризма по повод сигнали на граждани и запитване от медиите.

За последните двадесетина дни багер на два пъти влезе да копае морския бряг, за да изгражда пясъчни диги. Последният случай е от тази нощ. Въпреки проливния дъжд, багерът е прокопал голяма част от плажа и е издигнал диги. Около заведенията на плажа пък са поставени торби, пълни с пясък.

Версията на концесионера е, че с укрепителните дейности не се изгребва пясък, а се цели опазване на ивицата от бурното море. В съобщение до медиите от преди две седмици от "Ауто Фактор" посочиха още, че в дясната страна плажът вече е изяден от вълните и прокопаването е спряно.

До тази нощ, когато по тъмно и под проливен дъжд местни жители отново виждат багера да копае пясъчната ивица.

"Не сме спали от наглостта на тези хора. Това, че се копае по тъмно, означава тъмни дела", каза недоволна жителка на Созопол пред бТВ.

"Тъй като това е рецидив, искаме да бъде отнета концесията и плажът да се даде за стопанисване на общината", добави друг жител на града.

"Гледа само комерсиалните си интереси. Това безобразие, което прави, е под всякаква критика. Властите да си влязат в ролята", възмути се трети.

"При извършена проверка на място от експерти на Министерството на туризма са установени неизпълнения на договорни задължения - изграждане на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето", се казва в съобщение на Министерството на туризма.

В него е посочено още, че изграждането на защитни пясъчни диги трябва да става след предварително съгласуване с компетентните органи и определяне на конкретните дейностите. В случая Министерството на туризма не е уведомено това да е направено.

По тази причина налага санкция от 5 на сто от годишното концесионно възнаграждение, което за 2020 г. е 168 796.14 лв. с ДДС. Това означава, че "Ауто Фактор" ще трябва да плати глоба от 7033.17 лв.

Това не е първо нарушение на концесионера. Миналата година той постъпи по същия начин, като глобата му тогава беше 6900 лв. Няма информация дали я е платил, но очевидно му излиза по-изгодно да вдигне пясъчна дига, за да предпази заведенията на пясъка, отколкото да ги демонтира и догодина отново да ги монтира на плажната ивица. 

"Ауто Фактор"  взе на концесия за 20 години централния плаж на Созопол през 2018 г. Компанията обеща да инвестира за целия период на концесията 381 720 лв. с ДДС.В социалните мрежи се майтапят, че нищо чудно укрепването на брега с диги да бъде прието за инвестиция. 

Компанията е концесионер на още два морски плажа – "Несебър юг" и "Поморие изток". Договорите за тези концесии са 15-годишни. За тях няма публична информация да се прилага методът за предпазване на плажната ивица с правенето на диги.

Едноличен собственик на "Ауто Фактор" е Кирил Спасов, показва справка в Търговския регистър. При основаването си фирмата е била собственост на "Финанс фактор", която се е управлявала от Радостин Бързанов, известен още като Радо Слънцето. Той е бивш бодигард на покойния бос от бившата силова групировка ВИС Васил Илиев, а след това и на брат му Георги, според публикации в медиите.

Предметът на дейност на "Ауто Фактор" е транспорт и търговия с автомобили. Капиталът на компанията е 5000 лв.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?