Концесионерът на ски зона Банско почна разширение на спорен лифт

От коалиция "За да остане природа в България" сигнализираха в понеделник, че вече е започнало незаконно разширяване на просеката на съществуващия четириседалков лифт в Банско от местността Бъндеришка поляна до местността Коларски път. С решение от 24 юни 2010 г. Министерство на околната среда и водите (МОСВ) разреши подмяната му с лифт с три пъти по-голям капацитет без задължителните оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и без оценка за съвместимост с европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Според природозащитниците МОСВ е съгласувало реконструкцията на лифта в рамките на съществуващата просека и без изсичането на нови дървета, за да може да оправдае защо няма нужда от еко-оценките.

Освен това решението на МОСВ е издадено с така нареченото предварително изпълнение, което означава, че жалба срещу постановлението не спира проекта. Т.е. инвеститорът може да строи лифта независимо, че решението в момента се обжалва от организацията.

"За да остане природа" подаде сигнал до прокуратурата за нарушението в Национален парк Пирин и ще изпрати допълнителна информация до Европейската комисия, която вече започна наказателна процедура срещу България заради изграждането на други две ски съоръжения в Национален парк Пирин.

Коалицията скоро ще представи и становището си за първата една година от управлението на ГЕРБ и опазването на околната среда.

Концесионер на изключителната държавна собственост, каквато представлява целият Национален парк Пирин, е "Юлен” АД, зад която на практика стои Цеко Минев - акционер в Първа инвестиционна банка и председател на Българска федерация ски.

Проектът за ски зона Банско беше съгласуван през 2000 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Евдокия Манева (СДС), която сега е заместник министър на околната среда и водите. Концесията през 2000 г. беше за площ от около 100 ха. Десет години по-късно ски зона Банско вече заема около 200 ха, като за половината съоръжения липсват екоразрешения.

Да се съгласува едно, а да се прави друго се очертава трайна практика в работата на "Юлен” АД, казват от "За да остане природа". Тя е свързана чрез общ член на управителния съвет с "Витоша ски” АД. Дружеството планира голяма ски зона в Природен парк Витоша.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес