Концесионерът на софийската баня ще плаща 400 хил. лв. годишно

Столична община да иска 400 хил.лв. годишна такса от бъдещия концесионер на Централната софийска баня, решиха в сряда общинските съветници от постоянната комисия по устройство на територията и жилищна политика. Столичният общински съвет ще гласува утре предложението на общината да отдаде на концесия централната баня за следващите 25 години и мястото да се превърне в модерен СПА център. Според предварителните финансови разчети, бъдещият собственик на банята трябва да вложи в разработването ѝ близо 6 млн. лв.

В началото на миналата седмица общинските съветници от друга комисия – по инженерна инфраструктура, препоръчаха на столичното кметство да преразгледа финансовия си модел и да иска годишна концесионна такса не по-малко от 500 хил. евро или 1 млн. лв. Според съветниците Атанас Тасев (НДСВ) и Иван Нейков (СДС) в предложения от общината финансов модел има сериозни резерви.

Първоначалните два финансови варианта, които кметството в София предложи за обсъждане от общинския съвет, предвиждаха плащане на годишно концесионно възнаграждение от 68 и 110 хил. лв. Като при единия вариант се предвиждаше и гратисен период за плащане на средствата през първите 10 години. Общинските съветници обаче отхвърлиха отлагателния срок за годишната такса.

Споделяне

Още от Бизнес