Концесионерът на "Златна рибка" пое експресно стопанисването на плажа

Министерството на туризма подписало договора с "Карлтън" чак на 1 юли

Концесионерът на "Златна рибка" пое експресно стопанисването на плажа

Забавяне на подписването на договора за концесия е причината около 800 български и германски туристи да нямат достъп до шезлонг и чадър на плажа, въпреки че са платили за тази услуга на хотелиерите. Това става ясно от съобщение на Министерството на туризма след като Бургаската регионална туристическа камара огласи проблема.

В началото на 2020 г. правителството прекрати предсрочно концесията на плаж "Златна рибка" с бургаското дружеството "Ами Груп Р" ЕООД. Основание за това бяха системни нарушения на договора, като по-малко спасителни постове, частичен отказ за осигуряване през целия ден на задължителното здравно и медицинско обслужване, по-малка площ на свободна зона.

Новата процедура за избор на концесионер е обявена през май, а на 10 юни правителството избира дружеството "Карлтън". Решението на Министерския съвет за избора на концесионер е влязло в сила на 30 юни 2020 г. Това е станало след изтичането на задължителния по закон срок за обжалване. По тази причина договорът с "Карлтън" е сключен на 1 юли, е посочено в съобщението на Министерството на туризма.

В него е посочено, че "плажът е предаден незабавно на концесионера, за да може да го въведе в експлоатационна годност".

Потърпевши хотелиери разказаха пред Mediapool, че още в четвъртък вечерта концесионерът е изпратил работници, които са започнали почистването на плажа, а днес вече се поставят и плажни принадлежности.

Хотелиери обаче остават възмутени от поведението на Министерството на туризма. Причината е, че то е било сигнализирано на два пъти за проблема от тях, но министър Ангелкова ги заплашила с глоба, ако те сложат чадъри и шезлонги, докато мине административната процедура по въвеждането на новия концесионер на плажа.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?