Концесионери на плажове глобени с над 1 млн. лв. заради нарушения

Регионалното министерство иска прекратяването на четири договора

Концесионери на плажове глобени с над 1 млн. лв. заради нарушения

Санкции за над 1 млн. лв. са наложени на концесионери и наематели на плажове през изминалия летен туристически сезон по Черноморието заради нарушения. Това отчете министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в петък в Бургас.

Експертите на регионалното министерство и контролните органи са извършили общо 221 проверки от средата на юни до края на септември на 56 плажа, отдадени на концесия, и 48 плажни ивици отдадени под наем.

Очаква се санкциите да нараснат, тъй като все още се връчват наказателни постановления, каза министър Павлова.

Глоби за 420 хил. лв. са наложени за различни нарушения на 31 морски плажа, а
близо за 600 хил. лв. са санкциите за установени повторни нередности съгласно клаузи в договорите.

Предприети са действия по прекратяване на договорите за концесия и наем на четири плажа. Това са "Обзор-централен", "Слънчев бряг-север", "Ахтопол-север" и "Несебър-юг", съобщи министър Павлова.

Най-честите констатирани нарушения са недостатъчно спасители и  спасителни постове, липса на указателни табели, както и непълно оборудване на медицинските звена.

На 50 плажа са установени нередности при поставяне на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи, извън одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава.

Сред останалите нарушения са надвишаване на разрешения процент на общата площ на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност, заведения за бързо  бързо хранене, както и допълнителни търговски площи около тях.

Експертите са установили при пет плажа, недостатъчна равностойност, като достъп до морето на зоните за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите, спрямо зоните с платен достъп.

При проверките са установени и "плажове отличници", при които няма установени  нарушения, каза министър Павлова. Такива по думите ѝ са "Албена", "Златни пясъци", "Св. св. Константин и Елена-север", "Св. св. Константин и Елена- голям плаж", "Св. св. Константин и Елена-малък плаж", "Св. св. Константин и Елена-юг",  "Буните 2", "Буните", "Офицерски", "Рибарски", "Робинзон",  "Лозенец-Караагач", които са предоставени на концесия.

Добросъвестни са били и наемателите на плажовете "Козлука", "Св. Влас – изток", "Св. Влас – запад" и къмпинг "Веселие".

Започнали са процедури за предоставяне на концесии за 15 морски плажа, съобщи още министър Павлова.

Това са "Нов плаж  Св. Влас", "Св. Влас-централен",  "Св. Влас-запад", "Бургас-север", "Бургас-централен", "Росенец-север", "Червенка", "Черноморец-юг", "Градина-запад", "Градина-централен", "Приморско-юг", "Китен-юг", "Лозенец", "Нестинарка" и "Бяла-централен 5". Избрани са изпълнители за изготвяне на обосновки за тези обекти.

Към тях ще се добавят още два - за еко плажове "Корал" и "Делфин". Това ще стане след като приключат процедурите по обжалване на предишния прекратен търг, уточни министър Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?