Концесионерите на минералните извори масово нарушават договорите си

Редица нарушения на концесионерите при стопанисването на минералните извори е установило Министерството на околната среда и водите (МОСВ) след назначени контролни проверки, съобщиха в понеделник от ведомството.

Най-големите бутилиращи компании "Девин" и "Банкя", за които се твърди, че се ползват с протекциите на ДПС, са добивали по-големи от позволените им по договор количества минерална вода, е установила проверката на всички 27 концесионни договори за минерални извори. В момента държавата претендира за неустойки заради нарушенията, уточняват от МОСВ.

Компаниите "Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България"АД, "Фърст Файненшъл"АД и "Лесопласт" ООД пък не са осъществили никакъв добив на минерална вода. МОСВ им е дало тримесечен срок, в който да започнат да изпълняват задълженията си по концесионния договор.

Фирмите "Бенабра" АД и "Агрокомерс" АД, които експлоатират минерални извори в Брацигово и Долна баня, не се превели 30% от годишното концесионно възнаграждение на общините, което е задължително по закон. Концесионерите са задължени в срок до 15 януари 2010 г. за заплатят на общините дължимите за 2009 г. суми, както и да представят в министерството платежни нареждания за извършените преводи.

"Мериам – 90" АД, "Етап Адресс" АД и "Акварекс" ООД не са представили в МОСВ задължителната годишна програма за санитарно-технически мероприятия и мониторинг на минерална вода за 2009 г., както и отчет за изпълнението на програмата за 2008 г. Концесионерите са задължени в определен срок да представят режимната, хидрогеоложката и техническата информация за 2008 г. за състоянието на съоръжения в изворите и на минералната вода.

Предстои докладът от проверките по изпълнението на сключените концесионни договори за минерални води – изключителна държавна собственост, да бъде внесен за приемане от Министерския съвет, обясниха от МОСВ.

Споделяне

Още от Бизнес