Концесионерите на плажовете в Слънчев бряг с куп нарушения

Трите фирми концесионери на северния, централния и южния плаж в Слънчев бряг са допуснали куп нарушения при стопанисването на плажовете, а контролът на регионалното министерство за спазването на договорите е бил слаб. Това показва проверка на Сметната палата за периода от началото на 2009 г. до края на 2010 г., огласена в петък.

Трите компании - “Сънинвест”, Пловдив, “Вени – М”, Несебър и “Ирида – 71”, София - са разполагали търговски обекти – заведения, павилиони и т. н., на места извън предвидените в договора и не са спазили разпоредбите за осигуряване на свободен достъп за туристите, показва проверката. Освен това не всички са сключили застраховки "злополука".

Друго нарушение е, че в инвестиционните програми са се планирали разходи, които не са инвестиционни като осигуряване на медицинско обслужване, водно спасяване, почистване и охрана. Не са предвидени и вложени средства за борба с абразията на морето и за опазване на околната среда и водите, посочват още Сметната палата.

Контролът по спазването на концесионните договори от МРРБ се оценява с ниска степен на ефективност през 2009 г. и със средна степен на ефективност за 2010 г..

Регионалното министерство не е изискало договорите на концесионера за осигуряване на дейности и услуги, за да прецени в съответствие ли са с концесионните договори.

Концесионерите не са контролирали и дали трети лица не изграждат сгради и съоръжения върху плажната ивица.

Сметната палата е дала 11 препоръки на министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с проверката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?