Концесионната такса за летищата във Варна и Бургас се отлага за 2021 г.

Двете аерогари отчетоха рекордни загуби и отлив на туристи заради Covid-19

Концесионната такса за летищата във Варна и Бургас се отлага за 2021 г.

Министерският съвет одобри предложението за прилагане на мярката за отлагане плащането на вноските на годишното концесионно възнаграждение за 2020 г. от летищата във Варна и Бургас, съобщи правителствената информационна служба.

Мярката е одобрена от Европейската комисия. Това е една от мерките за намаляване на негативните последици от коронакризата. Само преди ден двете летища отчетоха рекордни загуби и отлив на туристи и полети заради Covid-19.

Концесионерът на аерогарите във Варна и Бургас - "Фрапорт" следва да плати отложеното годишно концесионно възнаграждение в срок до 31 януари 2021 г.

В срок до 31 октомври 2021 г. следва да бъде заплатен и уравненият размер на концесионното възнаграждение, чието изчисление ще се извърши въз основа на представения от концесионера през 2021 г. одитиран годишен отчет за 2020 г., се казва още в правителственото съобщение.

Мярка за подкрепа на ликвидността на летищата във Варна и Бургас помага да се отстранят сериозните смущения в икономиката в черноморския регион и България.

За уреждане на приетото решение на Министерския съвет, между страните по действащия концесионен договор ще бъде сключено допълнително споразумение за изменение и допълнение на договора за концесия, се казва още в съобщенията.

Преди ден двете летища отчетоха драстичен спад на пътниците и полетите от началото на годината до края на август.

Летище "Бургас" отчете спад от 86 на сто за осемте месеца на годината, а това във Варна - 71 на сто. Оператор на двата аеропорта е "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД.

През летния сезон летище "Бургас" традиционно е най-натовареното у нас, като до преди година на всеки 10 минути кацаше или излиташе самолет през юли и август. Сега от началото на годината до 31 август през ареопорта са минали само 312 000 пътника срещу срещу 2.4 млн. за същия период на миналата година. Прогнозата до края на годината в най-добрия случай е спадът да бъде около 80% за цялата 2020 г.

При летище "Варна" положението е с една идея по-добро. За първите осем месеца на годината са посрещнати 441 000 пътника при 1.5 милиона година по-рано. Прогнозата на концесионера до края на годината е спадът за цялата година да е около 70%.

Двете летища отчитат сериозни загуби заради липсата на полети от Русия и чартъри от Великобритания и други страни това лято заради коронавируса.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?