Концесията на “Дънди” дадена на икономическа полиция

Концесията на “Дънди” дадена на икономическа полиция
Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е поискал от Румен Петков становището на МВР и Икономическата полиция дали са защитени държавните интереси с анексите към концесионния договор за златната мина "Челопеч". Те са сключени през 2000 и 2004 г. с дружеството “Челопеч майнинг”, което бе придобито от канадската “Дънди Прешъс Металс” след фалита на “Наван майнинг”.

“Държавата е била ощетена много сериозно - и в икономически, и в правен аспект”, заяви в петък Чакъров пред БНР. По думите му оценката на допълнителните споразумения е била възложена освен на екипи от Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката и енергетиката, и на независими експерти. Данните, които имаме на този етап, са за категорично ощетяване на държавния интерес, заяви Чакъров. Той обаче не посочи с колко са накърнени финансовите интереси на страната.

Екоминистърът съобщи още, че е подписал с особено мнение приетата в четвъртък от правителството на подпис наредба за формирането на концесионните такси за подземните богатства.

Досега приходите от концесионните възнаграждения за година бяха между 10 и 15 млн. лева, с новата наредба ще бъдат 80-100 млн. лв., но пак са малко. Така държавата не може да осигури необходимите допълнителни средства за социалната, образователната и екологичната сфера, посочи Чакъров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?