"КонтурГлобал": Ако НЕК плаща изцяло и навреме, мините ще си получават парите

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"

Когато "КонтурГлобал Марица Изток 3" си получи дължимите към момента от "Националната електрическа компания" плащания, веднага ще погаси собствените си борчове към Мини "Марица Изток", а ако НЕК в бъдеще плаща навреме и в пълен размер фактурите си за закупена електроенергия от американската централа, тя също ще се издължава редовно към мините и системата ще работи ефективно и безпроблемно. Това се посочва в съобщение на американската компания, изпратено в четвъртък, по повод подписаното на 14 август споразумение с НЕК за намаляване на цената за разполагаемост на ТЕЦ-а.

За финализирането на споразумението съобщи преди два дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която съобщи, че предстои до 27 август да се обяви процедура за търсене на кредит за погасяване на дълговете на НЕК към "КонтурГлобал" и другата американска централа в Маришкия басейн – "Ей И Ес Гълъбово". Плащането на близо 900 млн. лв. борча на НЕК е единственото условие за влизане в сила на намалението на цените на тока от двете централи, което вече е заложено в тарифния модел на сегашната цена. Всяко забавяне на уреждането на дълга води до нови дефицити в силно закъсалата финансово НЕК.

"Ние сме много щастливи от факта, че подписахме това споразумение с НЕК, което беше постигнато с подкрепата на правителството и сега очакваме с нетърпение дължимите суми да бъдат изплатени своевременно и то да влезе в сила“, каза Гари Левсли, главен изпълнителен директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Компанията припомня, че предоговарянето на техния дългогодишен контракт и този на "Ей И Ес" ще пести на НЕК 100 млн. лв. годишно.

Централата посочва, че към момента НЕК и дължи 388 млн. лв., а тя от своя страна има да дава на “Мини Марица Изток” 189 млн. лв. за закупени въглища.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?