Координаторът на ООН в Узбекистан е загинал при самолетната катастрофа

Координаторът на ООН в Узбекистан Ричард Конрой е сред 37-те загинали при снощната катастрофа на самолет Як-40 в Ташкент, обяви днес узбекският генерален прокурор Рашитжон Кодиров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му на борда е имало четирима чужденци - двама граждани на Афганистан и по един на Великобритания и САЩ.

Кодиров подчерта, че следствието, в което вече са разпитани над 100 души, засега не е открило преки доказателства за терористичен акт, макар че тази версия не се изключва. "Черната кутия" на самолета, за който първоначално ИТАР-ТАСС твърдеше, че е Ан-24, е намерена без повреди и в момента данните ѝ се проучват от експерти.

Самолетът не е успял да спусне колесника, обясни Кодиров, цитиран от АФП.

Самолетът се готвел за приземяване в гъста мъгла. След удар в бетонните заграждения на пистата той избухва в пламъци, след което пада в близка река. При опита за приземяване самолетът не е спуснал колесника си, каза прокурорът. По неговите думи машината Як-40 е била на 28 години с 37 000 летателни часа в актива си и скоро е трябвало да бъде спряна от полети.

Според Ройтерс, която се позовава на официални представители и очевидци, самолетът е направил два опита за приземяване и след това се е ударил в преграда и е избухнал в пламъци.

ИТАР-ТАСС цитира представител на узбекското вътрешно министерство, според когото самолетът е рухнал на земята буквално на 100 м от жилищните сгради в гъстонаселения район на узбекската столица. Наполовина пълните резервоари с гориво са се взривили, като не са оставили никакъв шанс за оцеляване на пътниците и екипажа.

Ройтерс съобщава за американски гражданин на име Ричард Пенър, ръководител за Узбекистан на християнската благотворителна организация World concern.

Останалите пътници, сред които едно дете и четири жени, са били узбекистанци

АФП отбелязва, че по думите на специалисти самолетите Як-40 се радват да отлична репутация по отношение на безопасността. Поради финансови проблеми обаче много авиокомпании от бившите съветски републики нямат възможност да поддържат самолетите в добро състояние, заключава агенцията.

Споделяне

Още от Свят