Координирана акция на Борисов и Цацаров подгрява оставката на Агайн на извънредно заседание на НС

Прокуратурата и ДАНС проверяват зам.-председателката на КФН по случая "Олимпик"

Ралица Агайн

Правителството и главният прокурор Сотир Цацаров предприеха паралелни акции в понеделник, насочени към отстраняване на зам.-председателката на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн заради проблема с фалиралия кипърски застраховател "Олимпик". На този фон по неофициална информация на Mediapool се очаква във вторник на извънредно заседание на парламента депутатите да гласуват оставката ѝ.

В понеделник най-напред Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщи, че е възложила на ДАНС да извърши проверка на обстоятелствата около прекратяването на дейността на кипърския застраховател "Олимпик" в България. Заради него около 200 000 водачи на МПС останаха без валидни полици по "Гражданска отговорност". От обясненията на прокуратурата стана ясно, че проверката ще е главно срещу Агайн, въпреки че от тази година зам.-председателите на ведомството загубиха силните си индивидуални правомощия и те бяха прехвърлени върху колективното управление на КФН, която се състои от петима души, начело с Карина Караиванова.

След това финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че ГЕРБ и правителството настояват за оставката на Ралица Агайн от поста ѝ в КФН, въпреки че комисията по закон е независима и кабинетът няма право да се бърка в решенията ѝ. Горанов не спомена нищо за отговорността на шефката на комисията Карина Караиванова, която оглави органа благодарение на неговото лично благоразположение.

Междувременно в понеделник БСП внесе 61 подписа за свикване на извънредно заседание на Народното събрание, като предложи дневен ред от две теми: сривът в Търговския регистър и действията на държавата след фалита на застрахователя "Олимпик". По неофициална информация на Mediapool ГЕРБ са взели решение на заседанието на НС да гласуват оставката на Агайн. Засега няма официално потвърждение за оставката, но това е единствената практически възможна законова опция НС да прекрати предсрочно мандата ѝ. От пресцентъра на парламента казаха, че до момента няма внесена оставка.

Как Нинова помогна на ГЕРБ

Днешното решение при премиера е неудовлетворително и за нас, и за засегнатите хора от фалита на кипърското дружество "Олимпик", посочи Нинова в понеделник при внасянето на подписите за извънредното заседание.

Социалистите предлагат КФН да даде предписание на Управителния съвет на Гаранционния фонд да върне на хората парите, а после да влезе в техните права и да води дела в Кипър.

Изненадваща е упоритостта, с която правителството не иска да предприеме тези стъпки, за да помогнем на тези хора, коментира лидерът на БСП. "Можем за 24 часа да помагаме на Кирил Домусчиев, не можем да помогнем на 270 хиляди българи в спешен порядък", каза тя. Нинова посочи, че са готови да внесат и законодателни промени във връзка с казуса с "Олимпик".

От БСП настояват за пълна прозрачност за състоянието на фонда. "Започваме да си задаваме въпроси - да не се окаже, че това е пирамида, има ли пари в Гаранционния фонд", попита Нинова.

Вината е на държавата и на институциите, коментира председателят на БСП и призова да се поеме отговорност не само чрез оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. От левицата обявиха, че не са против освобождаването на Агайн.

От ГЕРБ заявиха пред Mediapool, че в "така и така ще се събираме извънредно, поне някаква работа да свършим". "Нинова може да е против много неща, но иска извънредно заседание на парламента – ще им го дадем. И решения ще вземем даже", коментираха от ГЕРБ.

Прокуратурата и ДАНС проверяват Агайн

Междувременно прокуратурата и ДАНС проверяват Агайн.

"Предмет на проверката са начинът на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Комисията на ресорния ѝ заместник-председател, ръководещ управление "Застрахователен надзор“ и на това управление, по отношение на конкретния застраховател. Ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК "Олимпик" в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана "Олимпик" да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните", съобщиха от държавното обвинение в понеделник.

Проверката е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров само ден, след като премиерът Бойко Борисов се ангажира правителството да се заеме със случая и да подпомогне потърпевшите от фалита на компанията, доколкото законът го позволява.

Горанов поиска оставката на зам.-шефката на КФН

Паралелно с проверката на разследващите органи ГЕРБ предприе и политическа акция спрямо Ралица Агайн.

"Позицията на правителството е, че зам.-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн трябва да освободи поста си", заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет след среща с премиера Бойко Борисов.

"Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската компания е отнет и дотук свършва приносът на КФН, издавайки забрана за сключване на нови полици. Липсва обаче информация към Министерството на финансите, към правителството и към КФН за последствията от отнемането на лиценза в Кипър. От няколко месеца текат съдебни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската Комисия за финансов надзор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират. В този смисъл намираме сериозни пропуски в ръководителя на управлението "Застрахователен надзор" г-жа Ралица Агайн", обясни Горанов.

Той посочи, че българският закон не предвижда възможността правителството да поиска нейната оставка.

"Българският парламент има изчерпателно изброени хипотези, при които може да освободи предсрочно член на КФН, избран от него. Но някой трябва да поеме отговорност. Като се имат предвид натрупаните проблеми и липсата на адекватни действия в застрахователния сектор, които са довели до подобна криза, позицията на правителството е, че Ралица Агайн трябва доброволно да освободи поста, който заема като зам.-предеседател на КФН", обясни Горанов.

Към 200 000 шофьори вече са с невалидни полици

Както е известно, потърпевши от отнемането на лиценза на "Олимпик" в Кипър се оказаха около 200 000 български шофьори, сключили застраховка "Гражданска отговорност“ с компанията. Полиците им окончателно станаха невалидни в събота, което предизвика и импровизиран среднощен протест пред парламента. В него участваха няколко десетки шофьори, предимно от Перник, но демонстрацията продължи едва около 40 минути.

Междувременно сайтът "Биволь" информира, че зад "Олимпик“ като краен собственик стои испански гражданин, чийто бизнес е свързан с фигури, гравитиращи около бившата силова групировка СИК.

Електронното издание цитира данни от търговсиките регистри в Кипър и Люксембург, както и думи на бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, според когото е известен факт, че зад "Олимпик" в България стоят собствениците на "Бул Инс", чийто настоящ управител в миналото е ръководил клона на кипърското дружество у нас.

Собствеността на "Бул Инс“ е свързвана с братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, които са част от бившата СИК. Друга връзка между собственика на "Олимпик" и известната силова групировка от 90-те години минава през фирмата "Фокус Пропърти" АД, която е собственост на "Олимпик“. Един от директорите на въпросната компания – Петър Паунов, е бивш съдружник с вдовицата на зрелищно разстреляния в ресторант "Славия“ ексбос на СИК Милчо Бонев-Бай Миле – Силивия Панагонова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес