Копачи на криптовалута са хванати да крадат ток

Машини за копаене на криптовалута са хванати да ползват ток нелегално, архивна снимка

Сред дежурните крадци на ток в Западна България като ресторанти, складови бази, офиси и строителни обекти вече се нареждат и нов тип незаконни консуматори на електроенергия – обекти с инсталирани машини за копаене на виртуална валута. Това сочат данни на електроразпределителното предприятие на ЧЕЗ, обслужващо региона, обявени в понеделник.
  
Общо 728 нарушения на стопански обекти са установили екипите за борба с кражбата на електроенергия на "ЧЕЗ Разпределение" през 2018 г. Сред тях 121 са ресторантите и питейните заведения, 38 производствени и складови бази, над 90 търговски обекта, над 40 офиса, 11 игрални зали, дървопреработвателни предприятия, строителни обекти и др.

Открити са обаче и множество  обекти с инсталирани машини – "копачки“ на криптовалута, които се захранват от електрическата мрежа незаконно. Измерванията показват, че откраднатата електроенергия  от един подобен обект достига 50 000 кВтч. за един месец - или потреблението средно на 100-150 домакинства.

Рискова група са и хотели, ваканционни селища и къщи за гости, като проверки на такива обекти се извършват постоянно от дружеството. През годината са разкрити над 30 нарушения на подобни клиенти.

Фирмените кражби представляват 11% от общо установените кражби, които през изминалата година са общо 6646, посочват още от ЧЕЗ.

Компанията за пореден път алармира, че за да се прекрати кражбата на ток трябват превантивни санкции, които да са строги не само по отношение на цената, но и по отношение на срока за дотаксуване.

В Чехия периодът на дотаксуване при уличен в кражба обект е 24 месеца, а в Германия 6 месеца назад. В България се начислява потребление за три месеца назад, а енергийният регулатор досега не обръща внимание на призивите на електроснабдителните дружества дза повишаване на санкцията за некоректните потребители.

Доставчикът на ток отново посочва, че ускорените процедури, ефективните и по-тежки санкции срещу извършителите ще помогнат да бъдат защитени интересите на коректните клиенти.

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?