"Коперник" ще лови измами със земеделските евросубсидии

Система за сателитно наблюдение на обработваемите площи ще бъде тествана тази година

"Коперник" ще лови измами със земеделските евросубсидии

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще лови измамите със заявяваните за евросубсидии за обработваемите площи чрез системата за сателитно наблюдение на Европейския съюз "Коперник". Тази година тя ще се приложи тестово за 10 на сто от заявените площи, а догодина ще обхване всички, съобщи изпълнителният директор на фонда Васил Грудев по време на осмата Национална среща на земеделските производители в Златни пясъци.

Новата система ще замени досегашния модел за контрол на площите по директните плащания, основаващ се предимно на проверките на място.

Така България става една от 6-те страни в ЕС, които пилотно се присъединяват към системата "Коперник" още тази година. Нейните данни ще бъдат ползвани безплатно от страните членки.

Как работи

Наблюдението на обработваемите площи ще започне през март и ще продължи до края на септември, каза Грудев.

Чрез сателитната система "Коперник" площите се заснемат.

"Това означава, че ще приложим проверки на място чрез дистанционен контрол на база хиперспектърните изображения, които правят между 10 и 15 снимки, включително и в термичния спектър на обработваемите площи", обясни Грудев. Според него това ще даде верен поглед как се използват площите и се развиват културите.

Ползите

Освен това със системата "Коперник" ще се повиши контролът върху харченето на средствата от ЕС и от националния бюджет. Тя ще елиминира разликите между допустимите и декларираните площи, които сега се дължат на измерванията, обясни Грудев.

Той допълни, че чрез "Коперник" ще бъдат хванати и всички некоректни земеделски стопани, които заявяват площи за подпомагане, без да ги обработват.

Миналата година фонд "Земеделие" увеличи проверките на място по схемите за единица площ по директните плащания от 5% на 50%.

Така от общо проверените по обвързана подкрепа 220 070 дка, нарушения са установени при 20 102 дка, което е наддеклариране в размер на близо 10%.

Най-големите разминавания са констатирани в сектор "Плодове и зеленчуци".

Най-много нарушения са установени в област Пловдив, където некоректно са били заявени 5390 дка. На второ място в негативната класация се нареди област Хасковско с 5236 дка с несъществуващи плодове и зеленчуци. В Плевенско най-много фалшиви насаждения имаше при доматите – 2187 дка, припомни Грудев.

Споделяне

Още от Бизнес