Копие на чудотворна икона от Атон пристига в София

Копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Достойно есть" ще пристигне днес в 17.30 ч. от Атон в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и ще остане завинаги в храма - за покровителство и поклонение на православните християни. Това съобщиха от канцеларията на Светия синод на Българската православна църква, цитирани от БТА.

Това е третото официално копие на иконата, направено в Света гора. Първото копие на иконата на Божията майка е изработено за Финландската православна църква, а второто - за Грузинската патриаршия. Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира "Есфигмен". Кивотът /свещеният сандък/ за иконата е изработен от художника-дърворезбар Ивайло Елшишки от София.

Светият синод на БПЦ определи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и Неврокопският митрополит Натанаил да посрещнат копието на чудотворната икона на Божията майка "Достойно есть" на границата с Гърция. Посрещането на иконата ще бъде последвано от молебен към Света Богородица и от всенощно бдение, които ще започнат днес в 17.30 ч. в храма "Св. Александър Невски".

Пристигането у нас на чудотворната икона на Пресвета Богородица е част от тридневните чествания - на 27, на 28 и на 29 октомври, които организира Светият синод на БПЦ за 130-годишнината от полагането на основния камък на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", за 100-годишнината от построяването на храма и за 98-ия рожден ден на българския патриарх Максим.

Съборна света литургия ще бъде отслужена отново в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на 28 октомври от 9.30 ч. В нея ще участват български архиереи, представители на поместните православни църкви и свещенослужители от Света гора.

За рождения ден на патриарх Максим на 29 октомври от 9.30 ч. в храма "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена Съборна света литургия, а след нея ще има и благодарствен молебен за здравето на Негово светейшество. Патриархът обаче няма да присъства на литургията, тъй като е в болница.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?