Копие на първия български самолет откри авиошоу край Пловдив

Шестото издание на Международния авиационен панаир „Небе за всички” в Пловдив бе открит в сряда с копие на първия български самолет ДАР-1. Машината бе пилотирана от полк. Свилен Иванов. Събитието е организирано   от фондация "Български ВВС" със съдействието на местната община и е посветен на  95 годишнината от създаването на военната авиация, 115 годишнината от началото на българското въздухоплаване, 122 годишнината от Съединението на България и празника на града - 6 септември.

В програмата участваха и "Червените стрели" на кралските ВВС на Великобритания, летящи с изтребители "Хоук". В 30-минутна програма те представиха всички фигури от висшия пилотаж, изпълнени максимално ниско със скорост между 250 и 750 км/ч.

За първи път на авиационното шоу у нас участва и френската група "Патрюй дьо Франс" ("Звеното на Франция"). Тя изпълнява програмата си с 9 изтребителя "Алфа джет", теглейки шлейфове от син, бял и червен дим. Специфичният стил на акробатичната ескадрила е синхронното престрояване на няколко машини пред очите на зрителите.

Тези пилоти участват само в демонстративни групи и не изпълняват други задачи.

В наземната експозиция на фестивала с тренажори участваха шведската фирма "Грипен" и консорциум ЕАДС с многоцелеви изтребител "Юрофайтер Тайфун". 

Споделяне

Още от България