"Неграмотен, брутален, арогантен, невежа и фукльо..."

Копринка Червенкова срази "трапезния министър" Рашидов

"И аз не харесвам, че Обама е цветнокож, но е президент на Америка", отбранява го Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев и Копринка Червенкова

Новият стар културен министър Вежди Рашидов "е неграмотен, брутален, арогантен, невежа и фукльо, дори е "трапезен министър". Така театралният критик и главен редактор на в. "Култура" Копринка Червенкова защити пред бТВ тезата си, че Рашидов трябва да напусне държавния пост, вместо да кара втори мандат.

В негова защита пък се яви председателят на Съюза на артистите и отявлен фен на премиера Бойко Борисов – Христо Мутафчиев. Актьорът е и лично задължен на Борисов за това, че преди четири години, когато получи мозъчен кръвоизлив по време на снимки, бе транспортиран спешно от Бургас в София с правителствения "Фалкон", изпратен от тогавашния и сегашен премиер.

С уточнението, че наблюдава случващото се в българската култура повече от 30 години, критикът обяви, че Рашидов няма абсолютно никаква представа защо е министър и къде се намира.

"Формата е доста плачевна при него - арогантен, брутален, невежа и неграмотен", отбеляза главният редактор на в. "Култура". Според нея Рашидов е умалено копие на Бойко Борисов. "На България един Борисов ѝ стига – вторият ѝ идва в повече", добави тя, заявявайки, че всички големи негови реформи са се провалили - и театърът, и музейното дело, но пък за сметка на това е рязал ленти пред камерите.

Същевременно той е и един от най-големите ни скулптори, намеси се водещата Биляна Гавазова, но Червенкова я изненада с въпроса "Кой ви каза?"

"Това е... публична тайна, така да се каже," отвърна журналистката.

За 30 години eдинственият, който знаеше какво прави в това министерство, беше Ивайло Знеполски, а човекът, който абсолютно не знаеше какво прави, беше Вежди Рашидов, обобщи наблюденията си Червенкова.

Мутафчиев отвърна, че българите се страхуваме от хора с характер, а Червенкова го репликира: "Ако нахалството се нарича характер, така е".

Ако съм тук за да слушам глупости, ще ги слушам, каза Христо Мутафчиев.

"Работата на министъра е да бъде арогантен, да тропа по масата на МС, за да получи средства", ядоса се председателят на актьорския съюз и посочи, че Рашидов е уредил 5 милиона лева, необходими за театралния сезон. По думите му онези, които протестират срещу заплащането в театъра на база продаден билет, всъщност не искат да работят.

"Дамата никога не е била министър... На мен ми трябваха две години, само за да разбера шефа на Съюза на артистите какво прави.... И аз не харесвам, че Обама е цветнокож, но е президент на Америка. Избрали са го и управлява", добави Мутафчиев.

Този расистки аргумент трябваше за прозвучи като защита на Вежди Рашидов, но предизвика стъписване в студиото, а Копринка Червенкова се обърна към актьора с думите: "Моля, да се въздържаме от политически некоректни реплики".

Според Мутафчиев атаката срещу Вежди Рашидов е, защото е осуетил кражбата на имот. "За какъв имот намеквате вие? Това изобщо не ме интересува", попита Червенкова, на което Мутафчиев отвърна: "И аз това питам".

Според Мутафчиев министърът на културата в кабинета "Орешарски" Петър Стоянович не е разбирал нищо и не е имал никакъв интерес да бъде министър. Освен това за година и половина не намерил нито веднъж възможност да се види с председателя на Съюза на артистите. Самият бивш министър се включи по телефона и помоли актьора да спре да лъже, заявявайки, че са се виждали поне 5 пъти по време на управлението му в Министерството на културата. След което Мутафчиев започна да си припомня как всъщност може би наистина се е срещал със Стоянович.

Поводът за събирането на Мутафчиев и Червенкова в студиото на сутрешния блок бе подписката на интелектуалци срещу Рашидов, която вече е подкрепена от 1500 души. Друга кампания пък тече в негова защита. По думите на Мутафчиев 10 000 човека харесвали Рашидов, но министърът отказвал да се преви подписка в негова подкрепа.

Споделяне

Още от Общество