Копродукция "Блиц" тръгна по bTV и радио "Свободна Европа"

Първият брой на информационното предаване "Блиц", което е копродукция на радио "Свободна Европа" и bTV, беше излъчен в 8,10 ч. днес сутринта. Премиерата показа, че по замисъл 20-минутната рубрика ще търси актуални коментари по важните теми от деня.

За начало, новото предаване се спря на поредното скандално замесване на името на България в оръжейна сделка за САЩ. Беше излъчен и кратък коментар за отношението на Турция към съседен Ирак, в перспективата на готвен удар срещу режима на Саддам Хюсеин.

Водещият Георги Коритаров разговаря на живо с председателя на НС Огнян Герджиков за промените в съдебната система. В диалога журналистът включи по телефона и депутата от НДСВ Борислав Цеков, който за пореден път поиска търсене на политическа отговорност от ръководството на ПГ на НДСВ за провала на промените в закона за съдебната власт.

Преди края на предаването, Герджиков подчерта, че въпреки днешната си среща с посланика на Русия Владимир Титов, очаква да получи официални извинения лично от шефа на Думата Генадий Селезньов или от външния министър Игор Иванов, за гафа с българския правителствен самолет. Той първоначално не бе допуснат да премине над руска територия при завръщането на официалната българска делегация, водена от Герджиков, от посещение в Китай и Монголия.

"Блиц" ще се излъчва всеки делничен ден от 8,10 ч., като едновременно може да бъде гледан по bTV и слушан по радио "Свободна Европа". Подобна копродукция между радио и телевизия в България се прави не за първи път. През 1993 г. рубриката "Открита линия" успя да обедини аудиториите на българската телевизия и на програма "Хоризонт" на БНР. Зрители и слушатели тогава проследиха разговора на журналистите Лили Маринкова, Петко Георгиев и Веселин Дремджиев с президента Желю Желев. Опити за съвместна продукция бяха направени и от няколко кабелни телевизии и частни радиостанции. За кратко един от тях беше съвместното излъчване на "Седмицата" по Дарик радио и по столичната телевизия "Демо" през 1997 година.

БНР и БНТ в последно време също решиха да обединят нощните си емисии веднъж седмично, за да представят заедно токшоуто "Полет над нощта". След влизането на новата програмна схема обаче в БНТ, от октомври м.г. рубриката се излъчва само по сателитната програма на телевизията и по "Хоризонт".

Освен съчетанието телевизия и радио, съвместни предавания се появиха и между самите частни радиостанции, което продължава да предизвиква разгорещени спорове в СЕМ. Копродукционните емисии между радио "Нет" и Джаз ФМ например, поставиха пред регулаторния орган въпроса дали подобни общи усилия между операторите нарушават техните програмни лицензии, както и дали целта им е да заобиколят ограниченията с разпространението или се правят в името на аудиторията и нейния слушателски интерес.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: