Кораб от ХVІІІ в. открит под срутените кули-близнаци

Кораб от ХVІІІ в. открит под срутените кули-близнаци

Десетметров корпус на старинен кораб, вероятно от ХVІІІ в., е намерен при разчистването на останките от кулите-близнаци на Световния търговски център, срутени по време на терористичните атаки на 11 септември 2001 г., предаде АП.

Находката е открита във вторник на дълбочина 6-9 м под земята и на мястото пристигнал екип от археолози, които се захванали веднага за работа, тъй като дървесината на корпуса, останала без защитния слой от раковинни налепи, започнала да се руши под влиянието на въздуха.

Предполага се, че е разкрита кърмата на съда и работещите с намерените на мястото на взривовете артефакти специалисти смятат, че находката е внушителна, но не нуждае от още експертизи, за да се определи възрастта на кораба. По предварителна оценка находката датира от средата или края на ХVІІІ век.

Смята се, че същото столетие корабът, заедно с други големи отломки, е бил закопан в земята, за да се увеличи площта на остров Манхатън.

Реалната дължина на кораба вероятно два или три пъти е надвишавала дължината на намерения фрагмент. Ден по-късно на същото място е намерена и 45-кг котва, но няма доказателства тя да е на намерения плавателен съд.

Това е първата от 1982 г. насам археологическа находка от толкова голям мащаб, открита на бреговата линия на Манхатън. През 1980-те години там е намерен товарен кораб, датиран също от ХVІІІ век.

На мястото на разрушените кули-близнаци до 2015 г. трябва да се издигне мемориален комплекс.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?