Корабът "Сий уоч 3" акостира в сицилианско пристанище

Корабът "Сий уоч 3" акостира в сицилианско пристанище

Корабът "Сий уоч 3" на германската неправителствена организация "Сий уоч" с 47 мигранти на борда акостира днес в пристанището Катания на южния италиански остров Сицилия, предаде ДПА в четвъртък.

Прокурорът на Катания Кармело Дзукаро обвини през ноември международната организация "Лекари без граници", че е извършила трафик на отпадъчни материали. Като основание за тогавашното си обвинение Дзукаро изтъкна, че облеклото на мигрантите, които неин спасителен кораб е превозвал, е съдържало носители на заразни болести.

"Сега ни се налага да отидем в Катания. Това означава, че от пристанище на сигурността ще отидем в пристанище, където има прокурор, известен с отношението си към неправителствените организации, които спасяват хора в морето. Надявам се на най-доброто и очакваме най-лошото", написаха от "Сий уоч" в Туитър.

Корабът "Сий уоч 3" спаси на 19 януари 47 мигранти северно от бреговете на Либия и в петък навлезе в териториалните води на Италия, като му бе наредено да чака в близост до брега на сицилианския град Сиракуза, намиращ се на около 60 километра южно от Катания.

Вчера Италия каза, че ще позволи на мигрантите да слязат на нейния бряг, след като шест други страни членки на Европейския съюз (Германия, Франция, Португалия, Румъния, Малта и Люксембург) обявиха, че ще приемат част от тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа