Корабът Vera Su е изтеглен от скалите край Камен бряг, вече е във Варненския залив (видео)

Очаква се застрахователите да поемат разходите на държавата

Скрийншот - БНТ

Товарният кораб Vera Su вече е във Варненския залив. Той е придружаван от трите влекача, които го измъкнаха от скалите на Камен бряг. Операцията стана възможна, след като плавателният съд беше освободен от последното количество от товара. Акцията продължи повече от седем часа и в нея се включиха три влекача.

Vera Su измина първите си метри точно 16 минути след полунощ във вторник.

Операцията по изтеглянето на заседналия край скалите на Камен бряг кораб Vera Su приключи успешно снощи.

Самата акция продължи около седем часа. Операцията започна около 17.00 часа в понеделник., след като целият карбамид беше успешно претоварен.

След олекотяването плавателният съд промени положението си и това позволи да започне неговото изтегляне. В акцията участваха три влекача, а Vera Su измина първите си метри 16 минути след полунощ, съобщи БНР.

Така на 36-ия ден от засядането на кораба той беше успешно изтеглен.

Целият товар от азотен тор беше предварително разтоварен, за да се избегне замърсяване на водата.

Транспортният министър: Застрахователите ще поемат разходите

От думите на транспортния министър Христо Алексиев стана ясно, че застрахователите ще поемат разходите, които държавата е направила, като в момента те се изчисляват. "Ако не бъдат покрити разходите по спасителната акция, страната ни ще заведе иск срещу корабособственика и срещу застрахователя", каза министърът.

Той отново заяви, че "корабът е вече на държавата", но "едва ли ще бъде опериран в бъдеще", макар че ще бъдат извършени дейности по неговия ремонт и укрепване

"Това, което заварих беше разпад и безотговорност, хората не бяха подготвени за такава операции. Докато планираме, се наложи да ремонтираме техника, която беше в безобразно състояние. Проведоха се разговори с фирми, които казаха, че при тези тежки атмосферни условия и по това време на годината, не биха предприели операцията. Говорихме и с Румъния", заяви Христо Алексиев. Той благодари на хората, които работиха по време на цялата операция – по 36 часа, по 48 часа, на няколко смени.

Министърът допълни, че България е единствената европейска морска държава, която няма спасителен кораб и оборудване. Например, през миналата година на скрап бил нарязан спасителният кораб Перун. "И сега се наложи от скрап да правим спасителна мисия“, каза министър Алексиев.

Той припхомни, че екипажът на кораба е спасен при сложна операция и при лошите атмосферни условия -"да разтоварим кораба и да опазим околната среда, здравето и поминъка на хората". По думите му, корабът е съживен при положение, че собственикът на плавателния съд работеше в обратна посока - този кораб да бъде потопен.

Алексиев разказа, че по време на операцията е направена дори иновация и нов метод, използвайки ферибот от Варна, на който са били натоварени вагони цистерни, за да се сложил в тях товара от втечнен карбамид. Директорът на "Морска администрация" Венцислав Иванов също похвали служителите на НКЖИ, военнослужещите от ВМС и "Гранична полиция" за техния принос към операцията.

Ще се инициират и законови предложения за това как страната да се снабди с техника за реакция в подобни ситуации. Ще се работим за преразглеждане на плавателните пътища, за да не са толкова близо до брега.

Асен Личев: Проявена бе "хирургична точност"

Междувременно министърът на околната среда Асен Личев посочи, че спасителният екип е осъществил един сложен план в 9 стъпки, изпълнен с "хирургична точност, и направиха така, щото обвиненията към държавата и морската общественост да отпаднат".

Министър Личев възложи изготвяне на списък на участниците в спасителната операция, за да бъдат предложени за държавна почит.

Той изказва признателност към наблюдаващите екипи на МОСВ, които в продължение на месец работиха в непрекъснат режим при нелеки условия за проследяване на състоянието на водите в Черно море.

Споделяне

Още по темата

Още от България