Кораби ще ползват екоенергия при акостирането си в италианско пристанище

Кораби ще ползват екоенергия при акостирането си в италианско пристанище

Корабите, посещаващи италианското пристанище Чивитавекия, ще могат при акостирането си да изключват генераторите на борда си и да използват електричество, произведено от възобновяеми източници без въглеродни емисии. Това става възможно чрез новаторски план на енергийната компания “Енел“, разработен съвместно с корабостроителното дружество “Финкантиери“ и пристанищните власти на Чивитавекия, Фиумичино и Гаета.

Проектът ще бъде осъществен на пилотен кей на круизния терминал на Чивитавекия - водещо корабно пристанище на Средиземно море. Инициативата е част от енергийния му план, който осигурява широко използване на фотоволтаични и вятърни енергийни източници и въвеждането на модерни системи, спомагащи да се пести електричество от обществено осветление и в управлението и отчитането на консумацията на електроенергия.

“Енел“ разработи бреговата електрическа мрежа, която да е съвместима със специфичните изисквания за честота и волтаж на пътническите кораби, гарантирайки максимална безопасност и надеждност на борда на корабите.

Пристанището на Чивитавекия се посещава от над 4000 съда годишно. 1000 от тях са круизни кораби, които при пускане на котва абсорбират значително количество електричество (над 16 MW), произведено от изгарянето на изкопаеми горива.

Проучване на Европейската комисия сочи, че корабите дори изхвърлят повече въглеродни емисии от самолетите и затова и за тези превозни средства се планира въвеждането на разрешени за изпускане в атмосферата парникови квоти, чието надвишаване ще бъде глобявано.

“Чивитавекия е първото пристанище в Средиземно море и едно от малкото в света, които изпълняват проект за осигуряване на електрическо захранване от брега за посещаващите го кораби”, коментира Фабио Чани, ръководител на пристанищните власти.

“Технологичното обновяване, опазването на околната среда и местното развитие са ценностите, заради които “Енел“ присъства в проекта за електрификация на пристанището”, каза Ливио Галло, ръководител на отдел “Инфраструктура и мрежи” на компанията.

“Енел“ е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. Компанията е световен лидер в производството на енергия от възобновяеми източници (водни, геотермални, вятърни, слънчеви и биомаса) – 30 000 MW в централи по целия свят. В България дружеството е мажоритарен собственик на ТЕЦ “Енел Марица Изток 3” и извършва предпроектни проучвания за разработване на вятърни проекти с общините Гурково и Севлиево, а до края на годината се очаква да приключи придобиването на ветрогенератори с обща мощност от 39 MW край Шабла и Камен бряг.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?