Корабни брокери недоволни от повишени от 2 до 10 пъти пристанищни такси

Корабни брокери и агенти изразиха недоволството си от повишени от служебното правителство пристанищни такси, без това да е дискутирано с тях. В петъчния брой на на Държавен вестник са публикувани промени в тарифата за таксите, събирани от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура“, които са одобрени на последното заседание на кабинета на Георги Близнашки.

Така пристанищните такси се увеличават от 2 до 10 пъти като според Българската асоциация на корабните брокери и агенти решението е взето без обосновка и разчети за влиянието им върху бизнеса. Проектът на тази тарифа вече е бил отхвърлен от бизнеса при кабинета "Орешарски", но е приета от сегашното правителство без консултация със засегнатите страни.

"Въпросното увеличение ще засегне преди всичко българските производители, износители и вносители и т.н. и в този смисъл е наивно да се мисли, че въпросното увеличение, без да се отчита ефекта за цялата икономика, само по себе си би донесло повече приходи", посочват в съобщение до медиите от организацията.

"Нито министърът на транспорта, нито министър-председателят имат необходимите специфични познания и експертиза, за да могат сами да преценят целесъобразността на промените в тарифата и да ги утвърдят в този изключително кратък срок от встъпването си в длъжност", допълват корабните брокери предупреждават, че ще търсят начини да защитят интересите си.

Споделяне

Още от Бизнес