Корабният завод във Варна започва строежа на три съда за БМФ

Параходство "Български морски флот" (БМФ) ще получи три нови кораба, които ще бъдат построени от Варненската корабостроителница, собственост на дружество „Булярд - Корабостроителна индустрия" АД. Договорът на стойност 86 млн. евро бе подписан в четвъртък от директорите на двете дружества - кап. Христо Донев и Тодор Даскалов в присъствието на премиера Сергей Станишев, министъра на транспорта Петър Мутафчиев и на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Първият кораб от поръчката ще бъде с тонаж 21 200 за нисипни товари и трябва да е готов до края на 2009 г., каза кап. Донев. Другите два плавателни съда ще бъдат 55 500-тонни от типа SUPRAMAX, с които параходството ще работи за първи път. Двата кораба трябва да бъдат готови през 2011 и най-късно в началото на 2013 година.

Финансовите резултати на БМФ са добри и дружеството може да си позволи поръчка на нови плавателни съдове, обяви след подписването на договора министър Мутафчиев. Той отбеляза, че стремежът е фирмата да се развива въпреки предстоящата приватизация.

Този договор е важен не само за Варна, а за цяла България, каза премиерът Станишев. По думите му строителството на новите кораби ще доведе до откриването на още близо 1000 работни места в корабостроителния завод. Освен това договорът дава тласък в развитието на корабната индустрия, което е и целта на правителството.

За предстоящата приватизация на БМФ има вече подадени 10 оферти, обяви премиерът. Според него надпреварата за дружеството ще бъде изключително сериозна.

Договорът ще доведе до повишаване на стандарта в целия регион, смята икономическия министър Петър Димитров. Той отбеляза, че развитието на завода във Варна ще върне славата на българското корабостроене.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?