Корабокрушение отне живота на 27 души, търсещи убежище в Австралия

Кораб, превозващ кандидати за убежище, се обърна в бурните води край Австралия и 27 души загинаха, предадоха световните агенции. Корабът се разбил в скалите на остров Рождество в Индийския океан, който е част от територията на Австралия.

42 души са били спасени, като един е достигнал сам до брега, а останалите са извадени при предприетата спасителна операция. Говорител на медицинските служби съобщи, че на 30 души с различни травми е била оказана помощ, като трима са в критично състояние.

На острова има център за временно задържане на незаконни имигранти, които често тръгват към Австралия с надежда да получат убежище.

Предполага се, че имигрантите от разбилия се кораб, сред които е имало много жени и деца, са били иракчани или иранци.

Жителите на острова разказват, че отчаяни и безпомощни са наблюдавали трагедията. Рибарският кораб, с който пътували имигрантите, явно бил изгубил управление в бурните води и се ударил в острите скали край острова.

Бяхме само на три метра от скалите, но не можехме да направим нищо“ казват очевидци на корабокрушението. Те се опитвали да хвърлят въжета на озовалите се във водата, но вълните били много големи. Властите са предприели спасителна операция, но много хора са се удавили.

В центъра за задържане на остров Рождество, който има 1400 жители, в момента се намират над 2000 кандидати за убежище. Над 3000 са бежанците, настанени в подобни центрове в континентална Австралия.

Говорител на опозиционната либерална партия разкритикува правителството, че не прави достатъчно, за да спре трафика на хора. Организации, защитаващи правата на бежанците, искат от властите да дадат възможност на търсещите убежище да влизат легално в страната, за да се избегнат подобни трагедии.

Споделяне

Още от Свят