Корабостроителницата на "Титаник" е пред фалит

Работници от "Харланд енд Уолф" чакат пред корабостроителницата в понеделник новините за съдбата й

Белфастката корабостроителница "Харланд енд Уолф" (Harland and Wolff), известна с построяването на най-известният потънал пътнически кораб "Титаник", може да бъде затворена след години затруднения и е възможно да бъде обявена в състояние на фалит, предадоха Франс прес и Ройтерс в понеделник, цитирани от БТА.

Обектът, чиито огромни жълти кранове се извисяват над централната част на Белфаст, остава един от най-големите символи на миналото на града като промишлен двигател на Британската империя, отбелязва Ройтерс. В разцвета на предприятието през Втората световна война там са работили над 30 000 души, но днес служителите ѝ са едва 130 на пълен работен ден, специалисти по проекти в енергетиката и морското инженерство.

Официално корабостроителницата се очаква да спре работа в понеделник вечерта, докато компанията майка - норвежката петролна компания "Долфин дрилинг" (Dolphin Drilling) - не може да намери купувач за бившия исторически северноирландски промишлен гигант.

През последните десетилетия компанията претърпя непрекъснат спад. Създадена през 1861 година, тя построи прочутия пътнически кораб "Титаник", корабокруширал през април 1912 година край бреговете на Нюфаундленд по време на първото си пътуване от Великобритания до Ню Йорк. При потъването му загиват над 1500 от общо 2200 пътници.

Корабостроителницата е построила близо 150 военни кораба през Втората световна война.

След това постепенно предприятието се отдръпна от корабостроенето и се зае основно с проекти за вятърна енергия и морско инженерство.

Споделяне

Още от Бизнес