Корал, Каре дере и Иракли вече са защитени зони, "Дисни" и "Нетфликс" ще снимат там

Екоминистърът: Целият Министерски съвет имаме големи топки да спрем застрояването на Черноморието

Корал, Каре дере и Иракли вече са защитени зони, "Дисни" и "Нетфликс" ще снимат там

Дългата битка на природозащитниците за запазване на малкото останали диви кътчета по българското Черноморие се увенча с успех.

С решение на правителството плажовете "Корал", "Кара дере" и "Иракли" стават защитени зони по "Натура 2000" и строителството в тях вече е невъзможно. Това съобщиха министрите на екологията Асен Личев и на икономиката Кирил Петков след заседанието на кабинета.

"Целият Министерски съвет, изглежда, че и аз, имаме големи топки, за да направим тази работа, за което съм им много благодарен", каза Асен Личев по повод интересите на редица инвеститори за застрояване.

"Това е огромна победа за българската екология, това е победа и за българската икономика", каза Кирил Петков. Той посочи, че ефектът ще е развитието на екологичен и природосъобразен туризъм, който е с висока добавена стойност.

Освен това и световната филмова индустрия ще има основателна причина да снима в България, смята екоминистърът.

"Големи фирми като "Дисни" и "Нетфликс" имат много основателни причини да се настанят на нашия пазар, ще им дадем възможност да си снимат сюжетите в омайните кътчета по Черноморие, които днес лишихме от застрояване", каза Асен Личев.

Крили Петков допълни, че двете компании имат интерес да снимат свои продукции в България, но повече информация за това ще бъде дадена на специална пресконференция.

Новите защитени зони

Правителството прие решение за изменение на списъците на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. С приетите изменения се увеличава площта на защитени зони BG0001001 "Ропотамо", BG0000100 "Плаж Шкорпиловци" и BG0000103 "Галата".

Целта е осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране и опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

С приемането на решението общото покритие на мрежата от защитени зони за местообитанията се увеличава с 3346.95 хектара или 0.031 % от националната територия, се казва в съобщението на правителството.

Министърът на екологията посочи, че разширението обхваща "Корал" към зона "Ропотамо", "Кара дере" към плаж "Шкорпиловци" и "Паша дере" към плаж "Галата".

"Поздравявам министър Личев и целия служебен кабинет за днешния резултат. Това са плажовете "Корал", "Кара дере" и "Иракли", които знаем, че са едни от малкото останали плажове по Черноморието, където може да се види истинска природа", каза Кирил Петков.

Преди да стане министър на икономиката Кирил Петков работи активно за гражданското сдружение "Да запазим Корал" и запазването на трите плажа за екологичен туризъм. Министърът на екологията Асен Личев заяви, че не е знаел този факт.

Туризъм с висока добавена стойност

От години Кирил Петков е радетел за развитие на туризъм с висока добавена стойност.

"Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие. Този тип туризъм е фокусиран към българската красива природа, където хора от цяла Европа могат да се насладят на останали дюни в Европа, да видят запазени видове, които не се срещат никъде другаде", каза Кирил Петков.

По думите му "този тип туризъм е много пъти по-доходоносен, отколкото масовия туризъм, на който сме се нагледали досега".

"Когато говорим за екология и икономика, ние говорим за две страни на една монета. Поздравявам министър Личев, защото след толкова години за пръв път имаме министър, който да защитава екологията", допълни Кирил Петков.

На терен и по документи - разминаване

Междувременно прокуратурата съобщи, че е установила разминаване между очертанията на плажовете "Мечата дупка 2" и "Корал" край Лозенец отразени в актовете за изключителна държавна собственост с преките геодезически измервания. Така според кадастралните регистри скали и дюни са се оказали земеделски земи и ниви.

Проверката на Върховната административна прокуратура беше направена след публикация в електронното издание "Дневник" през април 2021 г.

Прокуратурата е установила, че общата засегната площ на морските плажове по данните от приетите Специализирани карти и регистри (СпКР) за посочените в статията пет имота е 888 кв. м дюни и 210 кв. м пясъчен плаж, като последната площ обхваща морските плажове "Мечата дупка 2" и "Корал".

За част от поземлените имоти, обект на проверката, като морски плаж "Мечата дупка 1", са извършени изменения на Кадастралния регистър на недвижимите имоти (КККР) през 2014 г. въз основа на данните от приетите Специализирани карти и регистри на морския плаж и за него не се налага извършване на изменение на КККР.

Към настоящия момент, обаче, за морски плажове "Мечата дупка 2" и "Корал" не е извършено изменение на КККР по данните от приетите СпКР. При съпоставянето на данните от КККР и СпКР на морски плажове "Мечата дупка 2" и „Корал" става ясно, че нанесените по данните от Акта за изключителна държавна собственост (АИДС) граници на морските плажове не съответстват на определените чрез преки геодезически измервания граници в специализираните карти и следва да се предприемат действия по изменение на КККР за тях.

По тази причина министърът на туризма трябва да заяви изменение на кадарстралните карти в Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас, посочва прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?