Корбин иска гаранции, че Великобритания няма да излезе от ЕС в предизборна кампания

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин поиска гаранции от премиера Борис Джонсън, че няма да допусне Обединеното кралство да напусне ЕС по време на предизборна кампания, предадоха световните агенции.

Джонсън каза, че страната ще излезе от ЕС на 31 октомври, както е предвидено, с или без сделка. Корбин обвини Джонсън, че планира антидемократична маневра, за да постигне целта си.

Депутати от опозицията ще се опитат свалят консервативното правителство на Джонсън чрез вот на недоверие, когато през септември парламентът се върне от лятната си ваканция. Ако правителството изгуби вота, Джонсън ще трябва да свика предсрочни избори. Съюзници казват, че Джонсън може да насрочи вота за след 31 октомври, така че Обединеното кралство да напусне автоматично ЕС по време на предизборната кампания.

Според Корбин това би било "безпрецедентно, неконституционно и антидемократична злоупотреба с власт". Обичайна практика е правителствата да не взимат важни политически решения по време на предизборен период.

Корбин е написал писмо до секретаря на правителството Марк Седуил, в което иска да бъде постановено официално, че правителството ще трябва да отложи Брекзит за след изборите, за да бъде оставен електоратът да вземе решение и бъдещото правителство да предприеме следващите стъпки въз основа на волята на избирателите.

Вчера Джонсън не отговори на въпрос какво ще прави, ако правителството изгуби вота на недоверие.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа