Корбин обедини консерваторите в подкрепа на Тереза Мей

Британски депутати вече подготвят отлагане на датата за напускане на ЕС

Тереза Мей (в синьо) се смее, докато лидерът на опозицията Джеръми Корбин (в гръб) говори по време на дебатите по вота на недоверие в Камарата на общините в сряда
Вотът на недоверие срещу британското правителство, внесен от лейбъристката опозиция, не мина в парламента. Предложението получи подкрепа от 306 гласа при 325 "против", предаде Ройтерс.
 
В сряда британският премиер Тереза Мей започна опити за договаряне на парламентарен консенсус по план за напускане на Европейския съюз, след като предишната вечер депутатите отхвърлиха споразумението ѝ със съкрушително мнозинство и съдбата на Брекзит потъна в мъгла. Веднага след това лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, които са най-голямата опозиционна партия, внесе вот на недоверие към правителството, който беше гласуван в сряда вечерта.

Независимо, че парламентарната загуба на Мей е най-тежкото поражение за британско правителство в съвременните времена, прогнозите бяха министър-председателката да се задържи на власт. Правителството на малцинството оцелея при вота, тъй като малката северноирландска Демократична юнионистка партия (ДЮП), която осигурява работно мнозинство на кабинета в Камарата на общините, заяви, че ще застане зад Мей. Консерваторите, които предната вечер гласуваха срещу сделката на своя премиер, също я подкрепиха, предаде Ройтерс.

Само 10 седмици остават до 29 март, когато Великобритания трябва да напусне по график, но страната е в най-дълбоката си политическа криза от половин век насам, без да е наясно как, нито пък дали въобще ще напусне европейския проект, към който се присъедини през 1973 г.

Тереза Мей обеща да разговаря с депутати от различни партии, за да намери компромис, чрез който да се избегне Брекзит без сделка или втори референдум за членството в ЕС.

Премиерът може би ще трябва да намери алтернатива на плана си за Брекзит, за да излезе от парламентарната безизходица, заяви лидерът на нейната Консервативна партия в британския парламент Андреа Ледсъм, цитирана от Ройтерс.

"Трябва да намерим начин някаква алтернативна сделка, подлежаща на договаряне, да бъде представена на ЕС, за да можем да осъществим Брекзит на 29 март", каза Ледсъм пред Би Би Си в сряда сутринта.

Според нея Мей ще оцелее от насрочения за тази вечер вот на недоверие.

"След това премиерът няма непременно да търси чисто нови идеи, за които никой досега не се е сетил, а ще търси консенсус, някаква нова инициатива за намиране на решение, по което може да се преговаря с ЕС и което би получило мнозинство в Камарата на общините", каза Ледсъм.

Мей започва междупартийни преговори, но без Корбин

Тереза Мей ще преговаря с опозиционната Лейбъристка партия, със съюзниците си от ДЮП и със собствените си депутати.

Джон Макдонъл, втория по влияние политик в Лейбъристката партия и неин финансов министър в сянка, заяви, че Мей може да получи парламентарна подкрепа, ако договори компромис с неговата партия.

В същото време стана ясно, че министър-председателката не е поканила на срещата лидера на лейбъристите Джереми Корбин. Причината е, че основната му цел е да предизвика предсрочни избори, а не да се изкове сделка за Брекзит, коментира Андреа Ледсъм.

Лейбъристите твърдят, че целта им е да спечелят властта след нови избори и да договорят с ЕС по-добра сделка за Брекзит. Много от членовете на партията обаче настояват за втори референдум с опция за отмяна на Брекзит.

Позицията на лейбъристите е на първо място да настояват за общи избори, но да запазят възможността за втори референдум, ако не успеят да предизвикат избори.

По-рано Мей заяви, че отмяната на Брекзит е по-вероятна опция, отколкото напускане без сделка, но многократно подчерта решимостта си страната да излезе от ЕС.

Лейбъристи предлагат компромис на Мей

Тереза Мей може да прокара споразумение за Брекзит през парламента, стига да договори компромисно решение с опозиционните лейбъристи, заяви вторият по значение човек в Лейбъристката партия - финансовият министър в сянка Джон Макдонъл, цитиран от Ройтерс.

Лейбъристите ще подкрепят Мей, ако тя се съгласи да остане в постоянен митнически съюз с ЕС, запази тесни връзки с общия пазар и даде повече гаранции за защитата на работниците и потребителите.

"Ще подкрепим споразумение, което отново обединява страната, защитава работните места и подкрепя икономиката. Винаги сме имали тази политика на отворени врати, но тя (Мей) две години не се е свързала с нас, не е подала ръка", каза Макдонъл.

За да бъде прието някакво споразумение за Брекзит в парламента, то ще се нуждае от подкрепата на някои от 256-те депутати от Лейбъристката партия.

Но подобно на цяла Великобритания, така и лейбъристите са дълбоко разединени. Някои от водещите представители на партията призовават за нов референдум, но други, които представляват райони, гласували масово "за" напускане на ЕС, са против такъв вот.

Макдонъл, който споделя, че силно повлиян от Карл Маркс, отбеляза също така, че в парламента няма мнозинство за напускане на ЕС без сделка, така че двете най-вероятни опции са компромисна сделка или национални избори.

Той уточни, че предпочита второто, за да може да се излъчи нов мандат за излизане от ЕС при оставане на Лондон в митническия съюз, вместо да се организира втори референдум.

Макдонъл добави, че става все по-вероятно да се наложи правителството да поиска удължаване на срока на процедурата по Член 50 за напускане на ЕС.

"Следващите две седмици ще са решаващи", заяви Макдонъл.

"Ситуацията е странна, но ето ме мен, финансовият министър в сянка, излизам по новините, за да се стабилизират пазарите, защото торите и сегашният финансов министър не могат да направят това", добави той, цитиран от Ройтерс.

Междувременно група от 71 депутати от Лейбъристката партия призоваха с писмо своя лидер Джереми Корбин да застане зад втори референдум.

Ако иска да остане в историята като нещо повече от злополучен премиер, хвърлил страната си в хаос и прокарал път за правителство начело с Корбин, Мей трябва да направи компромиси, за да осигури прокарване на сделката си под някаква форма, пише британският в. "Таймс". Това значи да бъде готова да приеме мерки, които преди отхвърляше, включително да бъде отворена към постоянен митнически съюз или към идеята да призове гласоподавателите да подкрепят сделката ѝ във втори референдум, колкото и непривлекателно да изглежда това в момента, пише "Таймс".

Депутати подготвят забавяне на Брекзит

Британски депутати подготвят предложение за забавяне на процеса по член 50 от Лисабонския договор, който урежда процедурата за напускането на блока. Това са заявили няколко британски министри пред бизнес лидери, съобщи Ройтерс, като се позовава на източник, присъствал на разговора им.

Според неофициална информация ЕС е готов да отложи излизането на Великобритания до юли.

Министърът на финансите Филип Хамънд, министърът на бизнеса и енергетиката Грег Кларк и министърът за Брекзита Стивън Баркли заявили, че "депутати от задните банки подготвят предложение за забавяне на член 50".

Демократичната юнионистка партия иска фундаментални промени в сделката

Арлин Фостър, лидер на северноирландската Демократична юнионистка партия, заяви, че Мей трябва да се стреми към фундаментални промени в сделката за развода с ЕС.

"Успокоения, под формата на писма или топли думи, няма да са достатъчни. Премиерът сега трябва да се върне в ЕС и да се опита да постигне фундаментални промени в споразумението за оттегляне", каза Фостър в изявление.

Тя увери, че партията ѝ ще работи конструктивно с правителството за постигане на по-добра сделка.

Основното притеснение около сделката на Мей е така нареченият "предпазен механизъм" за недопускане на "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия. Този механизъм е най-спорният момент от споразумението, като според много британски депутати той може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време.

Шотландия иска втори референдум

Британският премиер Тереза Мей трябва да прекъсне процеса на излизане от ЕС и да организира втори референдум, каза шотландският първи министър Никола Стърджън в сряда.

"Не можем повече да губим време. Дошъл е моментът да спрем стрелките на член 50 (...) трябва да бъде прокаран закон, за да може електоратът отново да се произнесе по въпроса", заяви Стърджън пред Би Би Си.

Фараж: При нов референдум мнозинството за Брекзит ще е по-голямо

Ако се организира втори референдум за Брекзит, Великобритания отново ще реши да напусне ЕС, и то с по-голямо мнозинство, заяви бившият лидер на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство ЮКИП Найджъл Фараж.

"Британците може да са много кротък народ, но ви гарантирам, че ако им се окаже прекалено голям натиск, ще се превърнат в ревящ лъв. Ако трябва да се борим във втори референдум, ще бъдем още по-предизвикателни и ще го спечелим с още по-голямо мнозинство", каза Фараж.

Ирландия вижда риск от хаотичен Брекзит

Ирландското правителство заяви, че ще ускори подготовката за Брекзит без сделка, след като британските депутати гласуваха да отхвърлят споразумението на Тереза Мей с ЕС.

"За съжаление, резултатът увеличава риска от хаотичен Брекзит. Следователно правителството ще продължи ускоряването на подготовката за подобен резултат", се казва в изявлението от Дъблин.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?