"Кордеел Груп" инвестира 52 млн. лв. в нов логистичен център в София

Това ще е най-големият център на хърватската компания "Орбико Груп"

Белгийската компания "Кордеел Груп" инвестира 52 млн. лв. в нов логистичен център в София.

Проектът се строи по мярката на бъдещия наемател – "Орбико". Компанията е един от най-големите дистрибутори у нас и в Европа.

Логистичният център със складови и офис площи е разположен върху терен от 57 дка край бул. "Ботевградско шосе". След изграждането му ще бъдат разкрити 500 работни места.

Началото на строителните дейности беше дадено днес с официална церемония. Като изпълнител на административно-логистичния център "Кордеел България" ще ангажира около 50 компании с над 300 специалисти в различни дейности в отделните етапи на строителството, каза Владимир Андреев, управляващ директор на "Кордеел България".

"Този логистичен център е най-големият за "Орбико Груп" и е от изключително значение за бизнеса на компанията ни в България. Проектът допринася за изграждането на едно успешно бизнес партньорство между България, Хърватия и Белгия", каза Бранко Роглич, директор на "Орбико Груп".

Добре развитата пътна инфраструктура в района ще осигурява бързо и ритмично обслужване на логистиката. Проектът е в съответствие с изискванията на съвременното строителство. Мониторингът и управлението на сградните инсталации се осъществяват чрез автоматизирана система.

"България и Белгия отбелязват 140 години дипломатически отношения, като този проект е ярък пример за стабилността им", каза посланикът на Белгия у нас Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия.

"Свидетели сме на най-голямата хърватска инвестиция в България. Надявам се в бъдеще икономическите отношения между двете страни да се развиват все повече", каза Ясна Огняновац, посланик на Хърватия у нас.

"Когато говорим за инвестиции, обичайно се фокусираме в числата, те разбира се са важни. Но инвестициите означават и доверие. Българското правителство ще продължи да дава аргументи в България да се правят нови инвестиции, да поддържа добра макроикономическа среда, ще създава нова инфраструктура. Особено горд съм с тези инвестиции, които всеки ден създават стойност и добавят по нещо към българската икономика", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Логистичният център

Новият логистичен център на "Орбико" в България ще бъде изграден в срок от 18 месеца.

Проектът предвижда 32 000 кв.м складови площи с капацитет от 45 000 палетоместа за съхранение.

Предвидени са автоматизации в процесите по изготвяне на поръчки, както и контролирана среда за складиране, които ще завишат продуктивността и нивото на оперативните процеси, също и качеството на предлаганите услуги.

Логистичният център разполага с 38 товарни рампи с нивоизравнители за обслужване на камиони и бусове. Това ще позволи обслужването на около 100 камиона дневно.

Логистичната сграда е разделена на две зони – темперирана и нетемперирана, като основната разлика, е съдържанието на палетите. Темперираната заема по-голяма част от складовото пространство, като там има обособени и складове със завишени изисквания откъм пожарна безопасност.

Офисната сграда е с разгърната застроена площ 4500 кв.м и ще бъде с изцяло остъклена фасада.

Заложено е и изграждането на 50 паркоместа със зарядни станции за електромобили.

"Кордеел България" с планове за още проекти

Новият мениджмънт на "Кордеел България" планира реализацията и на други проекти на подобен принцип в бъдеще.

Строителството е сектор, който следва индустрията. Изпълнявайки прецизните принципи на работа, екипът на компанията се фокусира в проучването на бизнес драйверите на клиентите си и по този начин предоставя най-практичното сградно решение за техния бизнес, казва Владимир Андреев.

Белгийската компания "Кордеел" е на българския пазар от 20 години и дейността ѝ е фокусирана главно върху индустриалния сектор. Дружеството е пазарен лидер в проектирането и строителството на логистични центрове и производствени сгради, като също така изгражда офиси и публични проекти.

В портфолиото на "Кордеел България" са над 85 успешно реализирани проекти, сред които логистичния център в Кабиле, край Ямбол, Bulgaria Mall и Infinity Tower в София.

"Орбико" оперира на българския пазар от 17 години

"Орбико" е семейна компания, създадена през 1987 г. в Хърватия. Към момента разполага с представителства в 20 държави в Европа.

На българския пазар работи от 17 години.

"Орбико" е един от най-големите дистрибутори в България и Европа. Компанията е основен партньор на Philip Morris International, IQOS, Procter & Gamble, Shell и Mars, с които за последната година у нас е генериран общ оборот от 965 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес