Корейски инвеститор в соларен парк дари на правителството 1 млн. лв.

Корейски инвеститор в соларен парк дари на правителството 1 млн. лв.
Корейска компания с намерение да инвестира 150 млн. евро във фотоволтаични паркове край великотърновското село Самоводене и край град Златарица дари в понеделник на министър-председателя Бойко Борисов 1 млн. лв. Чекът бе връчен от президента на „SDN Company Ltd" Кий Хьок Чой като част от програмата на фирмата за корпоративна социална отговорност, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Часове по-късно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма информираха, че във вторник Трайча Трайков ще направи първа копка на съоръжението край Самоводене, чиято мощност се планира да е 45 МВ. Първият етап от строителството на слънчевата централа там е започнал през август и досега в него са вложени 20 млн. евро

„SDN Company е най-големият корейски инвеститор в България. Компанията планира през следващите няколко години вложенията ѝ да достигнат 500 млн. евро, допълниха от Министерския съвет след среща на Борисов с представители на SDN и партньорите ѝ - Корейска банка за развитие, „Korea South-East power“ и „Korea Trade Insurance“.

Дарението от 1 млн. лв. ще бъде предоставено на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като точното предназначение на сумата ще се определи от експерти на институцията и представители на корейската компания, допълниха от правителствената информационна служба.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?