Корейците и светът видяха за първи път наследника на Ким Чен-ир

Корейците и светът видяха за първи път наследника на Ким Чен-ир

Северна Корея публикува в четвъртък за първи път снимка на най-малкия син на лидера Ким Чен-ир - Ким Чен-ун, който вероятно ще бъде негов приемник, предаде АП, цитирана от БТА. Снимката на група високопоставени членове на Корейската трудова партия бе поместена на първа страница на печатния орган на авторитарния режим - вестник "Нодон синмун".

В статия под снимката се изброяват имената на партийните членове, като Ким Чен-ун, на 20 години и нещо, е един от споменатите. Той седи близо до баща си, а помежду им има офицер.

Снимката е публикувана, след като Ким Чен-ун получи висок военен и партиен пост на конгреса на Корейската трудова партия по-рано тази седмица. Официалната информационна агенция на Северна Корея КЦТА съобщи, че той е произведен в чин генерал, избран за член на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия и за заместник-председател на Централния военен комитет.

Говорителка на южнокорейското министерство на националното обединение, което отговаря за отношенията със Северна Корея, каза, че никога досега не е била публикувана снимка на Ким Чен-ун. По думите ѝ младият мъж, който седи близо до Ким Чен-ир, изглежда е той.

Споменаването на Ким Чен-ун в държавните медии, а сега и поместване на негова снимка, потвърждават прогнозите на много анализатори от последните две години, че той е избран да наследи баща си и да поведе управляващата династия. Сериозният човек, седящ до Ким Чен-ир на снимката, има кръгло лице, коса, разделена по средата и прилича на дядо си Ким Ир-сен, основателя на Северна Корея, отбелязва АП.

Директорът на ЦРУ Леон Панета ще пристигне в столицата на Южна Корея на визита за обмен на информация във връзка с процеса на предаване на властта в Пхенян от лидера Ким Чен-ир на сина му Ким Чен-ун, предаде ИТАР-ТАСС. Очаква се Панета да пристигне в събота. Посещението му бе планирано за по-късно, но бе ускорено заради назначенията в партийното ръководство на Северна Корея по-рано тази седмица. Панета ще се срещне с президента И Мюн-бак, с министъра на отбраната Ким Тхе-йон и с директора на Националната служба за разузнаване Вон Се-хун.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?