"Кориере дела Сера": Хелън Кларк е фаворит за шеф на ООН

Какво ще се промени, ако жена оглави световната организация

Хелън Кларк и Хилари Клинтън

Хелън Кларк, която е първата жена премиер на Нова Зеландия и след това оглави Програмата за развитие на ООН, стана един от фаворитите за поста генерален секретар на ООН, пише италианският в. "Кориере дела Сера".

И макар че негласните правила на географската ротация предвиждат следващият ръководител на ООН да е от Източна Европа, според много наблюдатели през 2017 г. Кларк може да стане номер едно в двореца ООН.

Едновременно с това е трудно да се разбере дали това ще се превърне в победа за жените. Съвършено очевидно е, че в сегашните години на кръвопролитни конфликти генералният секретар на ООН не постигна кой знае какво. Войната в Сирия още не е приключила, в Йемен след огромни трудности се стигна до първо споразумение за прекратяване на огъня, не се вижда край на конфликта в Украйна. Не минава и ден без върховният комисар на ООН за бежанците да не съобщи за нова хуманитарна катастрофа.

По данни на Conflict Barometer, в момента в света се водят 424 войни.

С течение на времето ООН все повече се превръща в огромен бюрократичен апарат, лишен от реални функции, отбелязва изданието.

Да се радваме на това, че за пръв път жена ще оглави ООН, е твърде рано. Макар че Хелън Кларк демонстрира увереност в силите си. Може да се случи така, че на Кларк да се наложи да обсъжда въпросите с друга жена, която ще извоюва кресло, което по-рано е било предназначено само за мъже. Става дума за Хилари Клинтън. Оста Хелън-Хилари, вероятно предстои да сдържа по някакъв начин териториалната експанзия на Русия.

Ако на президентските избори в САЩ победи Доналд Тръмп, пред генералния секретар на ООН ще възникне задачата за му напомня, че равенството на половете е една от най-важните точки в дневния ред на ООН, пише италианският всекидневник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?