Корнелия Нинова: Анти-ДПС вълната се превърна в анти-БСП

Корнелия Нинова: Анти-ДПС вълната се превърна в анти-БСП

ГЕРБ реализираха сериозна разлика, заяви в първи коментар на изборните резултати говорителят на БСП Корнелия Нинова, чиято партия загуби изборите, като получи17-18 процента, при повече от два пъти повече гласове за ГЕРБ.

Тепърва предстои анализ и оценка, каза тя пред БНТ, но посочи, че причина за поражението е икономическата криза и усещането на хората, че тя е вътрешна и едва ли не след изборите се появява спасителят, който ще извади страната от кризата.

Разиграването на националната карта и национализма между РЗС, ДПС, ГЕРБ също повлия. Изказванията на Ахмед Доган се отразиха негативно и доведоха до анти-ДПС вълна, която стана и и анти-БСП вълна, каза говорителката на социалистите.

Думата "оставка" не се е споменавала днес на "Позитано" 20, заяви Нинова в отговор на въпрос дали в централата на БСП е ставало дума за това.

Външният министър Ивайло Калфин също смята, че изказванията на ДПС са активизирали протестния вот на много българи, възмутени от думите на лидера на движението. Запитан защо преди две седмици самият той не е бил възмутен от тези думи, Калфин отговори, че не е бил питан.

На въпрос за евентуални оставки в партията след изборното поражение, Калфин отрече, че оставките в такава ситуация били европейска практика. Нека партията да преспи една нощ и тогава ще говорим, каза той.

Калфин изрази изненадата си от ниския резултат на НДСВ. Според него партията на Сакскобургготски е достигнала максимума си при евроизборите, когато избирателната активност беше по-ниска. При високата активност този резултат се е оказал недостатъчен.

Споделяне

Още по темата

Още от ИЗБОРИ 2009

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?