Корнелия Нинова бе избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал

Корнелия Нинова бе избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на XXV му конгрес, който се провежда в Картахена, Колумбия, съобщиха от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

Тя бе номинирана лично от генералния секретар на организацията Луис Аяла. В гласуването участваха делегати от над 150 леви партии от цял свят.

Конгресът бе открит от колумбийския президент и носител на Нобелова награда за мир за 2016 година Хуан Мануел Сантос. Тазгодишният конгрес на социалистите е посветен на световните конфликти и начините за преодоляването и предотвратяването им.

За нов мандат бяха преизбрани досегашните президент и генерален секретар на организацията - Георгиос Папандреу и Луис Аяла.

Социалистическият интернационал е световна организация, основана през 1951 г., която обединява социалистически, социалдемократически и работнически партии. Организацията има специален статут към ООН, като сферите ѝ на компетентност включват борбата с бедността, развитието на демокрацията, защита на човешките права.

Споделяне

Още от Свят