Корнелия Нинова: Корупцията е във всички партии

Корнелия Нинова: Корупцията е във всички партии

На съботния пленум лидерът на БСП Корнелия Нинова получила упрек от свои съпартийци заради твърдението си, че „политическата класа на прехода не иска да се бори с корупцията, защото тя е корупцията, ражда корупцията и няма как да тръгне срещу себе си“, разказа самата тя пред БНР в неделя.

"Получих следния отговор: "Това не е вярно. Корупцията е явление само в десните партии. И няма лява корупция.“ Това е едната позиция. И другата, която застъпваме другата част от пленума, в Националния съвет, е, че корупцията е явление във всички партии. И че ние трябва да го борим където и да е – и сред нас, и сред десни, и сред неутрални, либерали и всякакви. Това е проблем който съществува не само в България, и по света е така“, каза Нинова.

"За никого не е тайна, че народът говори, че всички политици сме едни и същи? И казват всички вие там сте едни и същи, събирате се, договаряте се, уреждате си въпроса и не мислите за нас. Т.е. вие всички сте маскари“, продължи тя.

По повод вчерашния пленум на Националния съвет на партията, на който решението за свикване на партийния конгрес бе взето само с 4 гласа мнозинство, Нинова очерта трите основни оси, по които са разположени противоречията в БСП -  отношенията с управляващите и идеите за политическо сближаване с ГЕРБ, въпросът за корупцията и за предстоящия конгрес.

"Убедено твърдя,  защото всеки ден съм след партийците и структурите на БСП, че партията не иска колаборация с ГЕРБ - това е първият спор, който имахме. На нашето предложение (за свикване на конгреса) друга група отговори: Не, няма нужда от конгрес за политики, ние сме опозиция, няма нужда да го правим това. Тоест предложението беше: дайте да не правим конгрес за политиките, а да направим конгрес за промяна в устава и да върнем старите норми - да има вечни депутати и председателят да се избира на конгрес. Това беше спорът и вероятно този спор ще продължи“, разказа лидерката на социалистите.

Тя отбеляза, че Националният съвет представлява елита на БСП и не бива да се идентифицира с всички партийци и политическата сила като цяло.

"Нека да дойде цялата партия на конгреса и там ще се произнесе  ние алтернатива ли сме, или ще се договаряме с ГЕРБ“, добави Нинова.

Попитана дали русенският депутат Георги Стоилов ще си подаде оставката, ако се докаже, че неговият брат, чийто бизнес в Русе стана обект на полицейска акция, е замесен в престъпна дейност, Нинова отговори, че казусът ще бъде разгледан във вторник от Изпълнителното бюро на партията и ще се вземе решение. Депутатът Стоилов обаче смятал, че става дума за набеждаване на брат му.

Споделяне

Още по темата

Още от България