Корнелия Нинова: Натискът върху мен е заради отказа да направим коалиция с ГЕРБ

Лидерът на БСП се е видяла с Цацаров, но срещата била официална

Корнелия Нинова, сн. БГНЕС

Скандалите, които тресат БСП от началото на ЦУМ-гейт, и атаките срещу мен се дължат на отказа да вляза в коалиция с ГЕРБ, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в сряда.

”След изборите имаше група за натиск върху мен от политически лица от моята партия, от външни политически лица – да направим голяма коалиция с ГЕРБ. После дойде предложението за това да стана председател на парламента. Стигна се до там служебният министър-председател Герджиков да ме вика да ми обяснява, че Деница Златева (служебният вицепремиер за европредседателството) трябва да влезе в новия кабинет”, обясни Нинова пред бТВ.

Тя посочи, че и Георги Гергов е настоявал БСП да се коалира с ГЕРБ и тя да оглави Народното събрание.

”Ако отново останем в опозиция, загиваме”, заявил Гергов, цитиран от Нинова.

Тя видя и друга причина за атаките срещу нея – действията за промяна в БСП, насочени срещу тези ”5-6 човека на конгреса, които задкулисно държат като феодали делегати” и така определят кой ще ръководи партията.

”Пред нас имаше избор – или аз като нов председател се харесвам на всички и левицата загива, или се изправяме срещу всичко това и следва този резултат”, заяви Нинова.

Преди ден Гергов, който бе домакин на разговора между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, каза, че е останал разочарован от Нинова, която по-рано подкрепил в изборите за нов председател на БСП, а сега е поискала оставката му. Според него Нинова също е правила ”маса тайни срещи” при него.

Мая Манолова: Нинова и Гергов ме викнаха в ЦУМ да се оттегля от президентската надпревара

Вътрешнопартийната сага в БСП, водеща началото си от ЦУМ-гейт, намеси в понеделник и омбудсмана Мая Манолова, която пък намекна, че вътрешнопартийно състезание в БСП за кандидат-президентския пост не е имало, а Румен Радев е бил предварително утвърдена номинация на социалистите.

След като лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести в сряда, че в офиса на Георги Гергов се е срещала с бившата си съпартийка и настоящ обществен защитник Мая Манолова, тя ѝ отговори от Пловдив.

Още

Срещата с Цацаров беше официална

В сряда Нинова отговори задочно на думите на Георги Гергов, че също като него се е срещала със Сотир Цацаров. Тя призна, че се е видяла с главния прокурор, но това е станало официално в приемната му. Говорили по евродоклада и промените в НПК, които БСП предизборно консултирала с юридическото съсловие.

"Гергов по това време ми е близък, аз не искам от него да прави среща с Цацаров в кабинета си, правя си я по официален ред”, посочи Корнелия Нинова.

Тя призна, че се е събирала с други хора в кабинета на пловдивския бизнесмен. Тя даде пример с омбудсмана Мая Манолова, с която говорили за президентските избори, и Слави Трифонов, с когото обсъждали инициирания от шоуто му референдум за промени в изборното законодателство.

”Не съм отишла там, за да искам услуги от тези хора, отишли сме да говорим за принципни неща”, подчерта Корнелия Нинова.

Панаирът, бордовете и партията

По случая ”Фронтиер” от преди десетилетие, който ѝ коства поста на зам.-министър по времето на кабинета ”Станишев” и който Георги Гергов косвено припомни, Нинова показа документ от Софийска градска прокуратура 2008 г., който показва, че производството за нерегламентирано оказване на влияние срещу нея е прекратено със заключение за липса на престъпление.

Лидерът на БСП посочи, че се е върнала на ръководен пост в партията чак през 2009 г., когато е изчистила името си.

Корнелия Нинова отхвърли и обвиненията, че е ”подарила” Пловдивския панаир на Георги Гергов. Тя показа решение на Министерския съвет от ноември 2006 г., с което държавният дял се гарантира на равнище от минимум 51%, а за общината остават останалите 49%.

По думите ѝ по време на кметовете Иван Чомаков, Славчо Атанасов и Иван Тотев са станали прехвърлянията на акции и вдиганията на капитала, които са докарали дружеството до сегашното му състояние.

Нинова показа ѝ своята молба да бъде освободена от борда на панаира от 7 юни 2007 г. с мотивите, че вече не е зам.-министър, съветът на директорите 5 месеца не е провеждал заседание, тя не е осведомявана за важни решения за промени в структурата на дружеството и няма данни за финансовото му състоян

Споделяне

Още по темата

Още от България