Корнелия Нинова обвини Борисов, че е върнал България назад

снимка БГНЕС

Двегодишното управление на правителството на Бойко Борисов и мнозинството в 43-ото Народно събрание върна България назад, каза в събота лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на партията, цитирана от БТА.

Според нея в страната липсва държавност, задълбочават се бедността и демографската криза, увеличават се неравенствата. Нинова откри и други липси – на духовност в обществото, на култура, но пък имало войнстваща арогантност и незаслужено отношение към творците.

"Мнозинството дойде на власт с обещание за реформи, ниски нива на публичен дълг, а какво се случи след две години - дългът нетно се увеличи на 26 млрд. лв. през 2016 г. и правителството натовари няколко поколения да го плащат. Преките инвестиции са намалели, разпределят се поръчки само на фирми, близки до управляващите, 954 фирми в строителния бранш са закрити, всички големи енергийни проекти в региона ни заобикалят, линията на бедност се е увеличила с 25 процента", обрисува тежката картина в страната Нинова.

Според нея има и риск от спиране на европейски средства по оперативни програми.

"Реформата в образованието тръгна с грешки, в ход е политика за облагодетелстване на частното образование. Правителството на ГЕРБ показа, че науката в България като фактор на растеж не е важна", допълни тя пред ръководството на партията. По нейните оценки в здравеопазването цари "абсолютен хаос".

Тя не пропусне да каже няколко думи и за външната политика на страната. Според Нинова България е поставена в унизително положение на международната сцена, защото води пасивна дипломация, която е покорна на чужди интереси. За вътрешните работи бе отчетено, че няма намаляване на престъпността в живота на хората, а само в отчетите на МВР.

"В земеделието има негативни резултати, спрян е процесът на децентрализация на общините, не е започнала програмата за подкрепа на Северозапада", каза Нинова.

И не на последно място лидерът на БСП смята, че правителството на Бойко Борисов е сгрешило с "дефинирането на проблемите в съдебната власт“, а “правосъдната реформа се провали". През последните няколко години БСП напълно отсъства от дебата за съдебната реформа. Единствената по-значима позиция на партията е съпротивата ѝ срещу опитите за реформа на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?